平时已经钟意食泰国野嘅QT,一到左夏天一热我又会条泰国瘾发作!会好想食泰国野~ 想就要走食啰!所以甘岩QT打算去北角睇画展,睇之前就落铜锣湾揾下泰国野食先,我发现next to 一兰有间新野开左!正正系泰国野~ 如果唔系因为食物香味扑鼻而来,我会以为佢系一间拳馆😎 因为佢嘅装潢有好多打拳嘅野,有埋沙包🙄 ,入到去有识讲广东话嘅泰国人侍应带我同男朋友坐好~ 食泰国野紧系要叫生虾啦、炒贵刁同冬阴公汤啦!甘先最易食到质素正唔正宗同埋好唔好食!生虾一到,男朋友哗左声~ 因为好Q大假😱 而且入口好新鲜 ~ 个生虾汁比起好多外边嘅泰式餐厅冇甘酸但酸d超开胃 。 好快冬阴公汤到~ 由色泽见到汤好有厚度唔系水到清清嘅,饮落有好滑口同香浓嘅椰奶味,酸度都岩岩好, 好开胃唔会好辣而且用料十足,用嘅系大虎虾仲要有虾膏!虾嘅肉质都好弹牙!最后嘅炒贵刁都镬气十足条条分明冇好油!如果花生碎多一点更好!
2016-06-20
  • 冬阴功