2018-04-25
呢间餐厅都有食过三四次,第一次系因为啲朋友介绍好味同埋够平,于是之后带埋阿爸阿妈嚟食。点知阿妈作为一个食家,竟然话啲生虾唔新鲜,又话啲嘢食无鲜味,最后来到今次自己食多次,就发现阿妈嘅味觉先系最可靠!呢间铺头walk in要等好耐,所以我每次都WhatsApp留定枱,要人齐先入得。今次平日夜晚七点半去到,都见到已经好多人排队入面座位唔多,环境简陋,不过都阔落,唔会话容易撞到隔离枱泰式醉猫炒金边粉都几辣,自己都食得辣嘅但都有少少呛口,入面有配肉碎同葱黎炒,个味道好够好浓味,金边粉都炒得好爽口,唔会湿漉漉,成碟菜好惹味泰式马拉盏炒通菜味道较咸,个酱汁食到有虾味,但菜叶比较少,好多时候食到啲木枝,或者系一啲干晒嘅菜叶泰式蒜蓉包闻落几香,但无乜蒜蓉味,净系食到几浓嘅牛油味,包面亦唔够香脆,成块包都系软腍腍嘅泰式咖哩炒蚬啲咖哩好黏,咖喱汁唔够香浓,蚬肉冇乜沙,但同时亦都冇乜咖喱味,似系煮熟啲蚬肉先再放落啲咖喱上面泰式烧猪颈肉就几好食,烧到啲猪颈肉嘅边香香脆脆咁,咬落啲猪油香出晒嚟,只系上菜嘅时候温度都争小小唔够热。另外𠮶酱汁好衬个猪颈肉另外叫咗餐单上面冇嘅生虾,一盘大约有七至九只,视乎每只嘅大细。
入面座位唔多,环境简陋,不过都阔落,唔会话容易撞到隔离枱
泰式醉猫炒金边粉
泰式马拉盏炒通菜
泰式蒜蓉包
泰式咖喱炒蚬
泰式烧猪颈肉
另外叫咗餐单上面冇嘅生虾,一盘大约有七至九只,视乎每只嘅大细。由于就系母亲大人话唔够新鲜,自己今次食落就觉得啲生虾好黏,有时有啲位都难以一咬就咬开,同埋上菜嘅时候生虾唔够冻。最后自己最欣赏嘅就系个酱汁,又酸又辣好过瘾!
生虾
泰式西瓜沙冰好快上枱,劲快就溶要快啲饮。自己饮另一个系泰式椰子汁沙冰,椰子味真系好重,杯沙冰都够大杯可以两个人饮
泰式椰子汁沙冰
呢到叫菜系入餐厅之前可以叫一次,然后食咗嘢之后只可以追加一次,就完啦。
食完之后过咗一两个钟头左右就开始口渴,个口好干,明明已经饮晒成杯沙冰,同走左之后亦都饮咗杯凉茶,但系都依然劲口渴,加上啲嘢食咁有味,应该都系因为落咗好重味精
价钱黎讲呢度真系好平,所以唔介意食味精嘅朋友,其实都可以一班friend黎依度食嘢,而且再夜啲食嘅话就会少啲人排队