2018-03-06 76 浏览
今日出深水埗玩具街买嘢畀阿囝, 约了朋友在附近下午茶,她返夜,介绍了这间烧味茶餐厅,一坐下便点了个烧肉烧鹅饭(送例汤),我自己点了个下午茶,沙爹牛肉包及冻柠水。这茶餐厅都有车仔面,下次要嚟试下。今晚会吃烧味,特别想吃个沙爹牛肉包,厨师用芝麻甜猪仔,本身已经烘底,夹了又林又香又滑的牛肉, 酱汁刚刚好,个包不会太湿,是个有质素嘅牛肉包,香港茶记不是间间有得食沙嗲牛肉包。朋友那碟成座山那么高,肉多过饭,都算抵食。这间食店是自设烤炉,每日新鲜烤焗各样烧味,有不少街坊帮衬,尤其是烧肉,走的时候到烧腊部外买了一些烧味,今天有些朋友来我家聚会。烧腩返到去食都非常新鲜, 皮依然脆, 肥瘦肉相间,天下美食!半肥瘦叉烧,肥肉瘦肉 比例啱啱好,正呀!可惜乳猪返到去皮已唔脆,但肉质依然鲜味, 肥瘦适中。买多半只油鸡,师傅话 个葱油自己制, 鸡肉好嫩滑,熟的程度啱啱好。临走时见到门口一碟十蚊( 唔系靓仔部位不过都好有份量),好多街坊都帮衬,尤其是长者。

这茶餐厅都有车仔面,下次要嚟试下。

半肥瘦叉烧,肥肉瘦肉 比例啱啱好,正呀!

可惜乳猪返到去皮已唔脆,但肉质依然鲜味, 肥瘦适中。