2019-05-29
今日下午要去尖沙咀会合朋友, 打算先吃午餐。 经过金马伦道 有间装修得几潮嘅粉面店, 正合心意想吃潮州嘅河粉。虽然系食中式粉面不过都有型格嘅装修。每张 点菜纸都可以 重用, 因应个人口味可以拣唔同配料芽菜,冬菜 ,芫茜葱等等。拣了店家招牌推介《自家牛三鲜》,非常期待!牛爽腩嘅部分, 最为肥美, 肥瘦相间,又够厚切,肉味浓, 份量足。 牛筋都超大件又入味又够腍。 第三鲜系牛肚, 估唔到软韧度刚刚好, 唔会炆到好似酒楼点心咁腍到一咬就烂, 做到保持咬囗。河粉幼细,滑得嚟好爽口。加咗超级推介嘅墨鱼丸, 内有墨鱼粒, 够晒真材实料。留意到台上嘅调味料 齐备而且有特色, 分别有一瓶<黄灯笼椒>和<红灯笼椒> 做嘅辣酱。 有天然嘅辣椒香味, 冇油份,好西式嘅椒蓉!面食转加特饮$10@分别试咗《话梅柚子雪碧》和《咸柠雪碧》用咗支装嘅雪碧, 雪碧本身已雪冻而且仲有冰杯底, 净系睇都觉得非常解渴消暑!话梅柚子味道更多一个层次, 个人较喜欢咸柠雪碧。炸鲮鱼球热辣辣 上枱, 够香口, 好弹牙,冻咗少少都唔会缩水, 蘸上最夹嘅蚬蚧 最为鲜味!试咗少少《鱼三鲜》仲加了 紫菜。 鱼
虽然系食中式粉面不过都有型格嘅装修。
拣了店家招牌推介《自家牛三鲜》,非常期待!
河粉幼细,滑得嚟好爽口。
加咗超级推介嘅墨鱼丸, 内有墨鱼粒, 够晒真材实料。
面食转加特饮$10@
分别试咗《话梅柚子雪碧》和《咸柠雪碧》
话梅柚子味道更多一个层次, 个人较喜欢咸柠雪碧。
试咗少少《鱼三鲜》仲加了 紫菜。 鱼角好爽弹, 鱼味够浓。 唯独个粗面碱水味比较重。
《猪手面》 猪手够腍够入味。
是日油菜亦非常惊喜, 竟然是又甜又嫩嘅菜心!
一般茶餐厅嘅油菜都比较老。
吃毕枱上食物 都感到非常满意, 食物由汤底,粉面, 调味料,用料到饮品设计都用心做绝不马虎。