假期第一日,训醒食完brunch就行咗来深水埗,想叹碗糖水做下午茶。附近几间都食到冇新意,喺开饭仔发现lee间三姐松记糖水,刚开始唔知仲以为「三姐松记」系假松记,后来Google咗一下发展史,原来「三姐」喺1994年自立门户,数下手指,都有廿几年历史啦~ 既然系老字号,又点可以唔试~近段时间忽冷忽热,好容易作病,最啱就系食d暖暖炖品,暖心,补身每日开舖前,必定做足准备功夫我哋来得早,只系下昼三点,所以舖头暂时冇乜食客,但据住喺附近来买外卖嘅街坊太太所讲,夜晚先至多人吖!斋睇𠮶咁有历史嘅招牌,仲以为入面嘅装修好怀旧,但原来推陈出新嘅唔单止系糖水甜品,仲有装修~ 舖头lee两年装修过,干净整洁,小清新嘅style,无论一家大细,三五知己,定系甜蜜爱侣都非常适合。Lee度d甜品,无论传统定新派都有,老少咸宜,睇相睇食评都觉得馅料足,份量实惠。不时又有饮食达人推介,就算有选择困难症嘅朋友,都唔洗担心~ 如饮食达人推介都唔够,仲有人气热卖,集百家之所长就连雪糕口味都唔普通,除咗热门口味之外,仲有供应商Fruttato嘅几款特别口味:- 益力多,出面唔系成日食到啦挂? 本身饮品都越卖越贵- 蜂蜜牛
每日开舖前,必定做足准备功夫

如饮食达人推介都唔够,仲有人气热卖,集百家之所长
- 益力多,出面唔系成日食到啦挂? 本身饮品都越卖越贵
- 蜂蜜牛乳,滋润嘅代名词
- 青柠雪葩,清新嘅代名词
- 姜味雪糕,坊间少有
- 紫薯雪糕,薯迷岂能错过

今次拣嘅甜品,分别选配咗青柠雪葩 & 姜味雪糕,真系好期待吖~
首先送上嘅系*芒果肠粉*,晶莹通透,洒上炒香嘅白芝麻,卖相真系几可乱真~ 淋上香浓嘅芒果汁,迫不及待要试食~
果肉够熟,香甜,必须要有返咁上下经验先可以拣选靓生果作食材!「肠粉皮」够薄,又滑,忍唔住问下职员到底有咩商业㊙️密
原来佢哋用咗海藻粉同椰汁,有别于坊间其他所使用嘅蒟蒻粉,口感自然零舍不同啦~
芒果肠粉
跟住落来嘅系*法式脆糖炖蛋 配 柠檬青柠雪葩*。Custard喺每日开舖前准备好,雪喺雪柜备用。当收到客人order,会由雪柜取出,喺custard表面均匀撒上黄糖,然后用火枪将黄糖烧成脆皮糖衣。

即叫即烧的焦糖炖蛋如何令人不兴奋,香脆的焦糖糖衣,配上软滑的custard 还混合著幼细嘅黑色云喱拿籽,真叫人回味。
青柠雪葩都唔弱,又fresh又醒神,如果可以再酸d就更好啦!

温馨提示:法式焦糖炖蛋需于烧起糖衣后的 45分钟内食用,因为焦糖会自然溶解,放耐咗,脆皮糖衣就会变成一摊糖水。外卖嘅朋友记得要留意啦~
法式脆糖炖蛋 配 柠檬青柠雪葩
噔噔噔噔~ 压轴出场嘅就系*朱古力心太软  配  姜味雪糕*啦~ 心太软嘅迷人之处,尽在一刀切落去嘅时候,里面嘅朱古力浆慢慢流出,有如火山熔岩般,慢慢流动。姜味雪糕,坊间本身就少有,虽然唔系个个都接受得到,但如果喜欢尝试新嘢嘅话,绝对值得一试。雪糕唔会太creamy,细心睇睇,仲可以见到一丝丝嘅姜蓉,但食落去唔会感觉「有渣」就系佢amazing之一。辣度,也比较出,而且会喺口腔停留一段时间,一啖心太软,一啖雪糕,冰火两重天,你都咪话唔过瘾

「三姐」仲会不时调整可选雪糕口味,令食客keep住有新鲜感。听讲来紧会推出芒果肉雪糕,市面通常系芒果味雪糕,但可以食到芒果肉嘅雪糕窝!听到都流口水🤤~ 芒果控咪走宝啦~
朱古力心太软  配  姜味雪糕
唔怕唔识货,最怕货比货。「三姐」大不同,除咗全港只此一间别无分店之外,仲系三哥每日亲手新鲜制作嘅用心出品而非连锁店的流水作业;紧贴都市人口味及潮流变化经常推陈出新而非一成不变的菜单;与时俱进,连外卖都推出和网上外卖平台 & 近年跑出嘅Ubereats合作,在家也可轻松等到三哥出品。
「三姐」糖水甜品坚持自家制,真材实料,性价比高,值得食过返寻味。大家记得认住lee𠮶注册商标啦~
2017-04-14
芒果肠粉