颜府御膳价钱💲: $780好味程度😋: 4.5/5服务🍴: 5/5环境🗾: 4.5/5性价比🥢: 3.8/5回头率😚: 4.3/5-之前来过一次的中菜厅,觉得好高质决定再去,带埋屋企人最适合就系食中菜啦!环境坐得舒服,有好似ball room的吊灯。服务超级好,帮你斟茶,收菜速度好快。一上枱的琥珀合桃香脆,甜度刚好。XO酱都好多料,超多瑶柱😆-✅✅积木茄子/臭豆腐/三色素鹅。积木茄子做到好干身,少少的面豉味,食落软绵唔油腻。臭豆腐远距离已经闻到,证明真系做得好😂 外皮超酥化,食落唔会好浓味,做得超级好!三色素鹅入面有d令口感爽脆的红萝卜、木耳、莴笋,被腐皮卷住,清新爽口🤩-✅✅蟹肉蛋白冬蓉羹。成个羹食到明显一丝丝的蟹肉,而蟹肉明显系生拆唔系罐头货😝 蟹味特别出。冬瓜已经被压同过筛到丝滑绵密的蓉,入口完全唔觉有渣。再用上汤金华火腿熬羹,鲜味同咸香味十足,好好饮😍-✅竹笙花菇炖菜胆。超级清淡的!不过饮到啖啖菜味,唔会淡某某。竹笙索晒汤,花菇好厚肉juicy,菜胆都炖到好软腍,合味清淡者好适合😬-✅酸菜水煮桂花鱼。酸菜汤酸度同辣度得宜,偏酸小麻,亦唔会好似平时的酸菜鱼咁油腻😗 桂花鱼已经起好
颜府御膳
价钱💲: $780
好味程度😋: 4.5/5
服务🍴: 5/5
环境🗾: 4.5/5
性价比🥢: 3.8/5
回头率😚: 4.3/5

✅酸菜水煮桂花鱼。酸菜汤酸度同辣度得宜,偏酸小麻,亦唔会好似平时的酸菜鱼咁油腻😗 桂花鱼已经起好肉,薄鱼片滑嫩方便食用,但带小小腥味,呢个位小小扣分🫣 入面仲有莴笋、豆皮、薯粉、大豆芽,系一个完整酸菜鱼的迷你版😳

✅✅金榜酱六头大虎虾。金榜酱就好似冬阴功酱咁,小小辣同东南亚风味重的,好惹味。加埋只弹牙肉质新鲜的大虾,沾来食味道刚刚好。虾厚肉,颜色偏似红🦐,好爽弹。

✅✅八珍老姜一口黑豚肉。黑豚肉微微炸过,外层酥脆,入面的肉质有弹性,好似猪颈肉的质地咁😊 食落有油香,以角切的方法令到口感好好。酱汁好重酸姜姜醋味,特别之余加埋青瓜荞头去腻,成道菜好好食!

✅虫草花珍菌浓汤浸时蔬。正常的一道,苋菜好嫩,仲有大量菇菌,好啱清清味蕾。

✅担担面。呢个担担面唔系一般的担担面,汤底有小小面豉同胡麻的味道,加面头的一堆辣肉碎增添惹味感。汤底我就一般,但佢地的面质好爽,有d似生面同公仔面中间,唔会系平时个d上海面咁腍😉

✅二锅头桂花蛋散。蛋散炸得松化唔油腻,麻花形状好工整😙 淋上大量二窝头桂花酿,香气十足,酒味好浓。但因为太浓,有啲唔够清香🤔 旁边仲有一盅蕃薯糖水汤圆,糖水重姜味,啱晒女仔!汤圆外皮软淋,流心芝麻馅够香浓🥸

呢餐绝对食到厨师用心煮,每一道菜都有落功夫。以呢个价钱,如果多返小小高级的食材就更划算😎

同区美食🍧: #piggyfoodiein铜锣湾