2023-06-07
2005 浏览
话说上星期表姐们同表姐夫约食饭,建议去荃湾出名既三坡坊食大牌档。求之不得添啦!因为一直都知𠮶度有好多正野食。约左喺一间装潢几靓既大排档,有别于传统坐街边既。宜家天气热,又成日落雨,所以有得坐室内绝对系喜出望外!室内装潢唔错,几有特色,写晒菜名既牌挂晒喺墙。同埋原来有两层,一大班人黎都够位。有位好热情的伙记招呼我同家姐入去。表姐同表姐夫发板。前菜黎左一碟生肠鱿鱼鸡肾。都几好食,够弹牙,汁都够味。叫左碟臭豆腐,细细件,一口一啖。唔记得影相,不过味道还好。呢度系有新鲜既海鲜食既,听𠮶位热情既伙记(原来佢系经理,叫DEE哥)讲要预先讲定佢地会留货。佢今次帮我地预留左蛏子皇、鲍鱼同埋蟹。我心谂:今次有口福了哈哈哈!蒜蓉粉丝蒸蛏子皇实唔会伏既煮法。碟𩠌一上枱就已经闻到好香既蒜蓉味。不愧系蛏子皇,一望就知啲蛏子够晒大只!食落弹牙,将蒜蓉连同入晒味粉丝一齐食真系好满足。陈皮蒸鲍鱼本人一向麻麻地好蒸鲍鱼,因为我总系觉得蒸既鲍鱼冇味,唔系咁好食,好似食紧嚿冇味但有𡁻头既东西。但今次呢碟蒸鲍鱼有惊喜!首先嚿鲍鱼好入味,啲汁沁到入去,所以𡁻紧都有味。其次个汁先系重点,令到嚿鲍鱼提鲜左!海鲜一浪接一浪,之后送上
鱿鱼生肠鸡肾
叫左碟臭豆腐,细细件,一口一啖。唔记得影相,不过味道还好。
蒜蓉粉丝蒸蛏子皇
蒜蓉蒸蛏子王
陈皮蒸鲍鱼
陈皮蒸鲍鱼
海鲜一浪接一浪,之后送上避风塘炒大蟹。
避风塘炒蟹
我地五个人食两只大既,够晒数。我本身都唔食得辣,但系呢个蟹真系炒得好香。连我同唔食得辣既表姐都食到舔舔脷!蟹脚啲肉又多又弹牙,味道够惹味,连啲䓤都炒得好好食。
啫啫通菜煲
通菜啫啫煲
通菜够新鲜好翠绿,炒得一啲都唔老,恰到好处所以食唔到菜渣。虾干大大只,重要一啲都唔似平时食𠮶啲咁干,食落系有肉架!肉碎更加唔晒讲,炒得好食,再加埋啲鱿鱼仔,一个字:
凤梨炒黑豚肉
凤梨黑豚肉
即系咕噜肉,不过用黑豚肉整。咕噜肉炸得刚刚好,有肉汁,唔会过火太干。甜酸汁味道都刚刚好,唔会偏甜或酸。配菜洋葱同菠萝都好好味。
食到呢度再加上饮左啲酒同梳打水(系泰国象牌黎架)其实都好饱,点知重有一碟鼓油皇炒面!
豉油王炒面
开头夹少少谂住试下,但系一食就爱上!佢地系用生面炒,完全冇枧水味,而且好弹口。鼓油应该系厨房特制嘅,有少少甜味,令到成碟炒面升左LV!有别于一般既炒面,呢度用鱿鱼仔做伴菜,令碟面更有口感。不得不赞既系侧边既芽菜同䓤同炒得好出色,芽菜冇草青味。全部食材连同啲面一啖摆入口,真系令到原本已经好饱既我食唔停口。
呢度既猪油捞饭都出名架,唯有下次再试。
呢餐系表姐夫请客(多谢晒)所以我唔知几钱。不过我谂价钱虽然应该唔平,但我真心觉得物超所值。因为呢度既每一碟小菜都畀我感觉师傅系用心烹调,而且用料上乘。从细微末节可以睇得出厨师同老板既心思系想炮制真正美味既佳肴畀食客,所以我都特登想打篇长既食评去赞扬同介招呢间值得推介既大排档!
下次一定会再同一大班朋友黎试埋其他未食过既小菜!