2018-12-17 208 浏览
因为我阿妈去咗旅行,于是今晚就同爸爸去附近嘅餐厅揾嘢食,见到呢一间初味系新开嘅就入去试吓,因为见佢啲生蚝唔系好贵,所以我同爸爸都叫咗四只食,我觉得个味道系几好嘅,海水味唔重,食落个质感比较干身,唔太creamy,依个价钱来讲系值得一试嘅($20几左右),我同爸爸之后仲叫咗薄饼同埋烧乳猪。个薄饼嘅材料系青瓜同埋煎三文鱼,首先食落去唔油腻已经系一个好好嘅卖点,而且啲三文鱼算系滑嘅,配埋青瓜感觉系好清新;之后个乳猪系重点,我觉得非常好食,首先个乳猪嘅肉汁系好多好浓的,基本上唔使点任何酱已经会好好食,跟住仲要啲肉系肥同瘦嘅比例啱啱好,一来识落唔会变得太油腻,二来有咬口之余亦都有肥膏嘅感觉,我觉得系一流嘅。之后我同爸爸仲叫咗两个甜品,一个系芝士心太软, 而另一个系用酥皮包住苹果嘅薄饼。个芝士心太软就唔系太过突出,一来芝士味好浓,所以食物会有啲济,二来其实个心太软效果唔系好劲,啲芝士唔系好流出嚟;但个苹果薄饼就真系好好食啦,一来其他餐厅冇,我觉得可以话系依间餐厅嘅signature,二来个酥皮首先系真系好脆,亦都好夹苹果,而且入面嘅苹果馅系真系好多所以每一啖都好有口感。我个人觉得间餐厅最令我印象深刻嘅就系个乳猪同埋个苹果薄饼。
2018-11-17