2020-10-10
之前睇过介绍话依间传统中式糖水舖以前喺北角书局街开店,由店主两夫妇一手一脚打理,不过因为双手劳损而结业。而家喺炮台山重新开业,作为街坊当然要帮衬下啦!舖头门面同出面都放咗有附图嘅menu,清晰易睇,价钱相宜,更加有介绍每款糖水嘅食材功效,可以拣番碗啱自己嘅中式糖水。小店虽细但都有提供座位可以即场食。依排芋头当造就嗌咗碗香芋椰汁西米露-老板有问要唔要加奶,不过想试真啲个椰汁香就冇加到。芋头软绵好香,西米煮到透身,甜度适中,食完都几饱肚。之后买咗碗芝麻糊同蛋白杏仁露返去同屋企人分享。芝麻糊系小店嘅招牌,到而家都坚持人手炒香用石磨生磨,绝对唔用粉开。芝麻糊香浓滑溜,低糖份够健康,有黑发、通便、润肤嘅功效。好多人会怕杏仁阵味,但我就好钟意(可能因为由细听妈妈讲饮杏仁茶对皮肤好)。蛋白杏仁露真材实料,味道好香而且入口顺滑,滑捋捋嘅蛋白融入咗喺杏仁露入面,每啖都好滋味,食完真系有润肺养颜嘅感觉。到而家仲有咁用心专心制作中式糖水嘅舖头真系好难得,希望有更多人认识到依间小店支持下!
舖头门面同出面都放咗有附图嘅menu,清晰易睇,价钱相宜,更加有介绍每款 糖水嘅食材功效,可以拣番碗啱自己嘅中式糖水。