2018-12-15
提早粮尾...今日喺铜锣湾行街 行到饿但又谂起我呢排‘奖励’得自己几密😂 唯有四周围揾下有冇啲价钱亲民又抵食嘅舖头😂😂🙈行过见到耀华街嘅喜悦装修OK又唔使等位 Menu算多选择同唔贵 都咁啱想食越南嘢 就佢啦😆首先叫咗鸡丝汤金边粉、咖喱鸡饭、香茅玉桂茶、热情果梳打。嘢食算唔错!香茅玉桂茶嘅配搭几有东南亚风味 香茅味浓未必个个都啱 不过睇得出店主嘅用心 有落返冰糖吊味就翻香港人口味 钟意甜野嘅我 觉得都容易入口嘅🤪热情果梳打就大路啲 应该冇乜人唔钟意🍹店员仲讲返原来餐厅嘅菠萝梳打同热情果梳打都系用新鲜生果制作 唔系罐头!店员好细心咁介绍个咖喱鸡饭 原来餐厅用咗马来西亚咖喱粉同新鲜鸡!咁有诚意即时加印象分🙊😂 识落个咖喱汁甜甜地 啲鸡又唔老 OK嘅😚(题外话 我谂餐厅嘅老板对员工应该唔差 如果唔系佢哋都唔会咁有心机主动介绍食物lol)食完之后 见佢唔算贵又心思思 忍唔住再嗌多两个小菜食返餐饱😂 叫咗虾米芥兰同埋法包 本来想叫牛油蜜蜂猪肝酱法包嘅 但系卖哂猪肝酱 伙计就推介咗用肉碎代替 两款都好少系其他越南食店见到 钟意尝试新口味嘅同志可以一试🙊虾米芥兰唔特别讲啦大家都可以想像到系咩味 但系
虾米芥兰唔特别讲啦大家都可以想像到系咩味 但系蜜糖肉碎呢 我个人觉得几有趣 甜甜地又咸咸地咁 风味上都有啲似马来西亚𠮶种有甜有咸嘅配搭🤔 但系我食唔到猪肝酱 心理作用就觉得猪肝酱可能会好味啲😂