2021-11-07
今日约咗朋友食饭,朋友喺湾仔返工,所以就提议直接喺湾仔晚饭,朋友话佢同事试过呢间泰国餐厅好好味 所以我哋都嚟试一试。到餐厅首先要上楼梯,职员应该都是泰国人,不过也能用广东话沟通,我哋叫咗以下菜式:牛肉船面,我一向好钟意食船面,而且上网睇过好多人喺呢度叫船面,船面好多料,有牛腩,牛筋,肥牛,牛丸,非常丰富。牛筋真系炆得好腍,啫喱状,非常好味。牛腩同样都好腍,面个汤底好浓郁,够杰身,而且带点微辣 ,很有惊喜。炒金边粉,金边粉配上三只大虾,大虾爽口弹牙,金边粉炒得够干身,酸味适中,旁边配有花生碎,青柠,芽菜同辣椒碎 ,最惊喜系有虾米,非常惹味。炒通菜,呢碟通菜非常大碟,食到好满足,而且菜亦都好新鲜,食得好滋味。炸鸡翼,餐厅好细心咁将鸡翼剪成单骨,方便客人进食 ,配上泰式酱,而且鸡翼热辣辣,炸得非常香口,鸡翼够嫩滑,非常美味 。饮品方面我哋叫咗泰式奶茶同埋冻柠茶,外表上非常吸引,亦都好好味。埋单𠮶阵侍应会问我哋觉得食物好唔好味,睇得出餐厅用心经营,值得一赞。