2019-07-10 23 浏览
同朋友系尖沙咀行下街,因为天气酷热,晚上突然想食拉面。本人是拉面爱好者, 每次都希望揾一啲有水准拉面店,友人推介别天神拉面。因为其分店越开越多,相信质素有保证。餐单只有两款拉面选择,好似系日本咁,代表只做自己専长的拉面🍜,应该有一定的质素。我们都分别叫了虾味噌豚骨汤面及猪骨汤面。虾味增拉汤面有好多樱花虾喺汤面,感觉非常唯美,糖心蛋煮得啱啱好,系半熟的无过火。面质非常幼细且易入口,一碗拉面最重要就系过汤底,味噌味同樱花虾夹得非常之好,而且唔喺太咸啱我口味。整体上碗面我比五粒星。猪骨汤面猪骨汤拉面、喺超浓白汤、汤底用100%豚骨加纯水,用压力锅长时间淆制· 怪不得汤底这么突出。配合拉面简值绝配。食出原味道。去到拉面店、当然唔少得叫番碟饺子食下啦饺子皮薄馅靓,出边有一啲日式拉面店,饺子D皮好厚,仲包得好差,一夹就散。别天神啲饺子有少少似我喺日本九州拉面店啲饺子,喺一种似曾相惜嘅味道。饺子值得推荐。最后我饮哂成碗汤,因为个汤底真系非常出色。同埋我有加左少少七味粉同蒜蓉, 令味道更出

我们都分别叫了虾味噌豚骨汤面及猪骨汤面。
虾味增拉汤面
虾味噌豚骨汤面

猪骨汤面
豚骨汤面

去到拉面店、当然唔少得叫番碟饺子食下啦

虾味噌豚骨汤面
豚骨汤面