2021-07-09 1909 浏览
鸡汤底既米粉好多时都会令人即时联想到有层层鸡油响面,令粉面更加香口但唔健康既感觉 - 今晚小编所介绍既小店「潮州人」就会令大家有多个鸡汤底米粉既好去处。潮州人虽然位于太子,但如果前往既话可以于太子D出口,之后转左沿弥敦道直行到天桥前既公园仔,再之后转左沿界限街直行大约3分钟就会见到间铺头喇。基本上潮州人既食物绝大部分都系由鸡汤底配合食材而成既米粉,既然咁著重于粉面类产品就梗系要试试啦! 不过小编一行2人今次以试食为主,所以就选择左2人餐,下次再有机会试试其他呢! 2人餐 ($168)包括2款米粉﹑火鸡肾﹑烫菜﹑以及2支龙眼花旗参蜜。见到附近既食客都试招牌花胶米粉,小编都忍唔住叫黎试下,另外朋友就叫左清酒大蚬米粉,睇下鸡汤同清酒既制品夹唔夹:1) 招牌花胶米粉:好好味! 花胶本身有少少汁,由于花胶本身都系属于偏向清淡既食品,所以同鸡汤既清新味道非常夹! 鸡汤系属于浓郁而少油既味道;而花胶系属于软身个款花胶,整个卖相又健康又够味,好好食!2) 清酒大蚬米粉:好好味! 大蚬有4只,未完全浸落米粉前食既话,会食到有少少清酒味,浸左落去鸡汤后虽然会令大蚬得返本身既蚬甜味,但鸡汤感觉上好似因为清酒

招牌花胶米粉

2) 清酒大蚬米粉:好好味! 大蚬有4只,未完全浸落米粉前食既话,会食到有少少清酒味,浸左落去鸡汤后虽然会令大蚬得返本身既蚬甜味,但鸡汤感觉上好似因为清酒而香左。本身大蚬都唔系属于浓既食品,令到食完后都唔会觉得有任何既油腻感。
清酒大蚬米粉
3) 酒糟火鸡肾:好味! 份量非常足够,本身酒浸既情况应该都有段时间,所以如果钟意酒既朋友不妨直接夹底部连酒既火鸡肾一齐食。火鸡肾既味道都几爽口,所以响清淡既米粉以外获得刺激感都系好选择。
酒糟火鸡肾

4) 鸡油烫菜:好味! 虽然感觉都系一般既烫菜但份量都算足够既。
鸡油烫菜

5) 龙眼花旗参蜜:好好饮! 花旗参味都几浓! 饮落去绝对无糖水既感觉,用黎滋润既话绝对岩哂!
龙眼花旗参蜜

综观黎讲潮州人既食物都系以健康清淡为主,份量上,尤其米粉系会比较少既,所以男士都会建议加$8将米粉加大,或者叫多个灼海鲜等等既小食试下啦!
2021-06-29
  • 清酒大蚬米粉