2017-03-19
之前同朋友讲起火锅嘅话题,佢介绍左我呢间位于上环嘅煮道,今晚我就黎一试究竟。唔熟港岛嘅我,揾路方面遇到小小困难,原来佢系位于电脑城嘅楼上,唔留意嘅话真系好容易Miss左架!估唔到店面地方咁大,装修得好靓,我哋靠落地玻璃坐,气氛一流。呢度最好嘅系可以先拣火锅嘅配料,再自选汤底,配搭非常自由,可以迎合唔同人嘅口味。「星级精选锅」$98(汤底:煮道四川麻辣汤)如果冇特别要求,汤底嘅辣度会系中辣,食开辣野嘅我就觉得中辣真系湿湿碎,但味道真系正宗嘅四川口味,值得一赞!我哋选配左美国极黑毛猪肉,肉质有弹性,容易咬断,用料上乘,果然有别一般。丸类方面,选用左振兴嘅出品,全部都有馅料,口味独特,甚少在外面食到。食嘅时候要份外小心,因为好易烫到嘴。「日式寿喜烧」$98 (自选汤底:健康番茄汤) 番茄汤底酸酸甜甜,开胃又醒神。呢度嘅牛肉系采用经过检定嘅安格斯牛肉(Certified Angus Beef),大理石纹脂肪均匀分布,肉质嫩滑,果然有水准。其他配料包括外国走地鸡有机鸡蛋、云南润肺云耳、振兴福宝、日本竹轮、鲜冬菇、黄金龙虾丸,以及乌冬,非常丰富。饮品方面我地点左珍珠奶茶,最后饱到不得了呢!呢餐真系
番茄汤底酸酸甜甜,开胃又醒神。