2023-02-04
位于大埔平平实实一间老字号粥品店,发记除咗大埔老店之外,仲喺同区开多咗间分店,朋友都推介过几次,用心制作、好味大碟又经济,今次经过一于入去试吓。坐位陈设同一般粥品店差不多,但用有椅背嘅櫈,坐得比较舒适,装修简洁平实,感觉清洁干净。#猪什银针粉 $36银针粉都好耐无食,通常食都系浸汤,呢度系用酱油炒,仲要猪什炒,我都系第一次食,本身都唔系好食内脏,不过朋友话系必食,就一于试吓,果然无介绍错,银针粉个酱油味好浓郁,唔系一般嘅味道,总觉得佢个酱油系有啲桥妙,银针粉炒得干身,细细碟都好有镬气,猪什爆炒得好香,尤其觉得猪粉肠好正,唔会觉得有浸内脏嘅膻味,配料有椰菜、芽菜及红萝卜丝,好味到有啲觉得唔够喉。#传统炸两肠 $19呢度食炸两最正就系新鲜包,意思就系油炸鬼仍然脆卜卜,俾热辣辣嘅肠粉包住,做到内脆外滑。肠粉厚薄适中,份量都有三条,自行将甜酱、辣酱、麻酱尽情唧上面,超级混酱大啖食,入口层次丰富,滋味无穷。#靓靓碎牛粥 $27越来越少地方有得食,见到餐牌有就即刻叫,都几大碗,有味粥底好绵,用个小瓦煲奉上,保持住热辣辣嘅温度,仲见到一个个滚紧嘅小泡泡,生滚免治牛肉再加炸米粉,加埋葱花,回忆味道返晒
#靓靓碎牛粥 $27
越来越少地方有得食,见到餐牌有就即刻叫,都几大碗,有味粥底好绵,用个小瓦煲奉上,保持住热辣辣嘅温度,仲见到一个个滚紧嘅小泡泡,生滚免治牛肉再加炸米粉,加埋葱花,回忆味道返晒嚟。 #发记肠粉粥品
地址:大埔宝乡街110号地舖