2022-12-18 142 浏览
好钟意食拉面嘅我🍜最近去咗位于旺角嘅朴一拉面,系一间拉面小店😍有多款拉面汤底选择,款款都好吸引🤩每一碗拉面都用心制作❤️绝对系食拉面嘅好地方🍜第一步先选择喜欢嘅汤底味道🥣汤底选择有好多🤩有豚骨、酱油、辛辣、鱼介、海老、蟹膏,每款都各有特色😍另外仲有期间限定汤底,最近做紧黑松露汤底,够晒特别😚我同朋友试咗豚骨同辛辣汤底,豚骨汤底用上50斤嘅猪骨熬制,汤底味道香浓😛辛辣汤底用上自家调制辣粉,辣得过瘾🌶非常惹味,钟意食辣嘅朋友唔可以错过😛之后就拣喜爱嘅配菜🤩每一碗拉面都会有木耳、葱、同叉烧🍜另外亦可加埋糖心蛋同紫菜🤩叉烧可以选择慢煮或厚烧🐷厚烧叉烧厚切2厘米🤩经火炙后令到香味提升,由于系五花腩,相对会有小小肥🐽如果唔钟意肥就可以拣慢煮叉烧,一共有四片,比较薄身啲,肉质嫩滑😛面条同样有两款选择,分别系博多(白)同东京(黄) 🍜博多系挂汤力强嘅白幼面,东京就系滑身啲嘅黄拉面,之后可以拣返拉面嘅软硬度😚我就钟意硬拉面😛除咗拉面之外,餐厅亦有多款小食提供😍好似炸饺子、朴一炸鸡、黑松露虾饼等等,我试咗唐扬鱿鱼🦑外层炸得香脆,鱿鱼弹牙有咬口😛