2018-12-13
ichiban Ramen✨💛🍜🥟🥢 for this cold winter🌬❄ Oishiii❤..呢几日 天气真系冻左好多好多,大家记得要小心保暖喔。而咁冻既天气 最岩就系食一碗暖呼呼既热汤拉面。系一间充满日式风味既`高水准隐世拉面店,高格调又时尚既横装 为我在港找到一处拉面新体验。鹤立鸡群的他 让我真的感觉置身日本呢。金鹤鸡白汤拉面🐥🍜贵为餐厅招牌 当然不能错过这碗拉面。主角既鸡白汤用上赤鸡熬制6小时,做成既汤底浓而不腻`口感顺滑,呈奶白色。一上枱已经觉得好吸引呢,而餐厅仲好贴心 把整只碗预先弄热,就算时间耐左未食 都唔会影响拉面/汤底既温度,饮落既鸡白汤真系好香好滑好奶 赞!而面头炸至金黄色既牛蒡,卖相好靓 脆脆的。提提你 要维持香脆口感,记得唔好浸落汤面里头喔。而慢煮既日本赤鸡,是带冻的 要冷食,同样记得不用浸汤吃呢。经慢煮既赤鸡肉 食落好鲜嫩`肉质好滑`一点都不会鞋,只需基本调味 已经吃到鸡本身既鲜嫩味道 有惊喜。这里用心制作既拉面,真是一碗鸡白汤拉面既完美演译!酱油拉面🍢🍜另一款拉面汤底 用上鲣鱼高汤加日式酱油,味道较细致清新`清淡得黎又带点咸味。若然喜欢清淡一点既汤
另一款拉面汤底 用上鲣鱼高汤加日式酱油,味道较细致清新`清淡得黎又带点咸味。若然喜欢清淡一点既汤底 可以试试这款也不错喔,这家的汤底真的也会让人 不知不觉一口接一口地喝著呢。
下次有机会再来,我会试试他另一招牌菜 [活鳗蒲烧饭🍱],看住 厨师用心慢慢烧住一块块肥美既鳗鱼好吸引,喜欢吃鳗鱼的是不能错过喔!
仲有仲有,有机会也得去去他们既化妆室(toilet),也是充满惊喜 大概让人一试爱上吧。但记得唔好去太耐喔 哈哈。
在香港 大概我已经找到间令我回味既拉面店❤️