2018-10-24
就黎跟学校去交流团,所以约埋同学仔一齐黎尖沙咀找换店兑定D外币,顺个便就系附近揾埋食。今次拣咗系岚桥食日式丼饭。从门外睇呢间铺,已经见到充满日式味道既门口。六点黎到啱啱开门做晚市,所以系门口等咗一阵等店员收拾好先入去。店内既装饰都好有日本既风味,令人感觉置身系日本既小店进餐中。一坐低,店员就端来每人一杯茶,温热既日本茶入口甘香,先暖一暖身。再来一碗面豉汤,本来我个人几抗拒面豉汤,因为试过系其他餐厅饮过超咸既面豉汤,今次一饮,发觉原来面豉汤唔一定系超咸!内有豆腐粒、油豆腐丝、海带,都几足料,几好饮!虽然系呢到,主角系丼饭,但系喺呢个咁有日式风味既餐厅入面,都叫咗D关东煮黎食。关东煮既炸鱼饼同埋油扬味道清淡,所以旁边有一小碟装有芥末酱,点咗之后,味道又真系变得唔错㖞!除咗关东煮,我地仲叫咗大阪关西流行既小食︰串扬!我地叫咗半熟玉子同埋豆腐,串扬就系类似天妇罗但系就好似串烧咁用竹签串起。不过,半熟玉子放在匙羹上应该比起用竹签串起好,因为若然用竹签串起,里面既蛋汁应该会漏哂出黎、冇哂!豆腐本身十分嫩滑,系表面沾上炸浆炸起,又薄又脆既外表,与嫩滑既内里,相映成趣。味道有点淡,点起侧边既酱汁黎食,
走既时候,天已经黑啦~虽然听日又系一个忙碌既一日,但系能够食到美食,感觉就好似为自己叉咗电咁,充满力量!岚桥丼饭专门店,绝对值得encore!
MENU: