2012-11-25
系圆方睇完戏行过黎好就脚,渡船街lee头静中带旺,其实卧虎藏龙,好多好野食!本身想食鸡煲,可惜9点还是排哂队,就转战shabu shabu! 环境舒服的,有电视睇,位都阔的,不过椅子无椅背的。经店员介绍,叫左个广岛蚝锅,有8粒肥肥的蚝,有好多菜同粟米!佢好特别,个火锅会跟一粒jelly, 佢地称呼为"骨胶原",其实lee 粒系佢地肴完汤再雪冻既精华,俾客人加水时加入个锅度,令个汤唔会变淡。店方算几体贴!个汤几清甜,打到最后都无肥冧冧!另外,我地点左: 谷饲猪:我唔钟意食猪都觉得好味!有肉既香味,肥瘦合比例。韮菜饺:细细粒容易食!不过唔知系咪因为细粒,所以打打下唔见哂,我食得一粒>.<驼鸟肉:lee只肉本身就无咩味,食佢都系贪佢嫩、脂肪低。黑百叶:佢cut哂d边,得返d页,咁样百叶点煮都唔un!好食!手打虾丸:弹牙,食到有虾肉,系咸左少少,但ok的, 好味!最衰手打墨丸卖哂,期待呀菠菜墨鱼唧唧面:食到墨鱼好爽口,但只面不属索汤类,少少失色左!娃娃菜:已经是分好一片片的,很干爽,新鲜干净+两喳自家雪梨水, 清甜, 饮得出唔系死甜糖水四个人埋单$647,以lee度既用料,唔贵
环境舒服的,有电视睇,位都阔的,不过椅子无椅背的。
经店员介绍,叫左个广岛蚝锅,有8粒肥肥的蚝,有好多菜同粟米!佢好特别,个火锅会跟一粒jelly, 佢地称呼为"骨胶原",其实lee 粒系佢地肴完汤再雪冻既精华,俾客人加水时加入个锅度,令个汤唔会变淡。店方算几体贴!个汤几清甜,打到最后都无肥冧冧! 另外,我地点左:
谷饲猪:我唔钟意食猪都觉得好味!有肉既香味,肥瘦合比例。
韮菜饺:细细粒容易食!不过唔知系咪因为细粒,所以打打下唔见哂,我食得一粒>.< 驼鸟肉:lee只肉本身就无咩味,食佢都系贪佢嫩、脂肪低。
黑百叶:佢cut哂d边,得返d页,咁样百叶点煮都唔un!好食! 手打虾丸:弹牙,食到有虾肉,系咸左少少,但ok的, 好味!最衰手打墨丸卖哂,期待呀 菠菜墨鱼唧唧面:食到墨鱼好爽口,但只面不属索汤类,少少失色左! 娃娃菜:已经是分好一片片的,很干爽,新鲜干净
+两喳自家雪梨水, 清甜, 饮得出唔系死甜糖水
四个人埋单$647,以lee度既用料,唔贵㖞!
题外话/补充资料:
渡船角同一条街有做串烧,有蚝吧,加埋而家shabu shabu, 大手入货令佢d野又靓又唔贵