2020-02-27 45 浏览
最近疫情严重,如非必要都系唔好出咁多街,不过朋友都系要见嘅,间唔中见一次好啦。我哋就拣咗喺铜锣湾嘅Fashion walk,铺头呢度有室内同室外嘅空间啊,帮手将啲客人分流,而且店员亦都会好用心咁样安排客人隔枱坐,亦都附上消毒湿纸巾,食嘢食之前再清洁多一次咁就够晒干净啦。我哋嗌左四个嘢食加一支手工啤:明太子玉子烧,炸芝士角,寿喜烧牛肉乌冬,炭烧亲子丼同埋一个抹茶红豆布甸。手工啤我哋就拣咗来自纽西兰嘅Apple crumble。两款小食都够晒开胃,首先个玉子烧够晒大嚿入面包住明太子非常之多馅,黎到嘅时候已经帮我地切开咗,啲馅流晒出嚟够晒吸引。玉子只唔会太鞋,食落口又甜甜地而且够滑。炸芝士个就最钟意佢配嘅𠮶一个酱料。新鲜滚热辣啱啱好咋好就拎上嚟,正。两个煮食都好快就送到上嚟,寿喜烧牛肉乌冬嘅汤底非常之浓郁,配埋乌冬同牛肉一齐放入口,令到牛肉嘅味道更加丰富。但系我都系比较钟意食另一个亲子丼,比起传统只系得蛋同埋鸡肉,佢另外在放咗野菌,够晒丰富,而且鸡肉非常多汁,每一啖饭都有好多汤汁,配埋𩠌唔经唔觉好快就食完啦,非常之开胃。抹茶布甸抹茶味好香浓,配埋红豆,唔会话甜到阿妈都唔认得,布甸亦都比较硬身
抹茶布甸抹茶味好香浓,配埋红豆,唔会话甜到阿妈都唔认得,布甸亦都比较硬身,唔会软林林,一笔落去就烂晒。面头仲搭配左忌廉增加口感。
Apple crumble手工啤绝对有5**,有好香浓嘅苹果香味,而且我觉得有一阵阵淡淡的木头香,有一下合埋眼我以为自己身处一间木屋度添啊。就算唔钟意饮酒嘅朋友,都可以试吓由呢一款开始,因为容易入口又唔重酒味,十分之推介。