2016-03-01
星期六的晚上,沙田新城市广场间间食肆都好墟冚,可能因为芽庄在7楼,用app攞筹几分钟就有枱,我又一向钟意食越南嘢,所以二话不说就入座~蒲坐下,侍应姐姐递上餐牌,就抛下一句「用餐时间一小时」!晚餐㖞,60分钟?食吓讲吓,60分钟真系好赶急啰,反正门口又唔系好多人等紧位,实在唔明白为乜要订得咁harsh,鼎X丰都有75分钟啦……因为只有两位用餐,我们都唔系大胃王,所以只点了两碗粉、一份沙律:河内牛爽腩粉:牛腩半肥瘦,煮得入味又腍,个人觉得好食过生牛肉~安南藕苗虾沙律:第一次食藕苗,好爽脆,但藕苗一条嫩三条老,个别仲老到有渣,anyway,配埋酸酸甜甜的沙律汁一起食,好清爽开胃~ 烧牛肉捞檬:上菜时,牛肉两大卷,好真材实料咁,不过我冇份食,唔知咩味~ ---------------------我们20: 15开始,侍应姐姐真系21: 17左右就来清枱,仲话出面有客人等紧,方便的话请让番张枱出嚟。我望一望门口,真系一个人都冇,再望一望店内,不止一张吉枱啰,唔明白点解要咁样咄咄逼人~
蒲坐下,侍应姐姐递上餐牌,就抛下一句「用餐时间一小时」!
---------------------
题外话/补充资料:
我觉得出外用膳,食物质素、环境、服务是一个 full package,食物质素稳定,但服务态度不宽容,会让整个用膳感觉打折扣。但我明白沙田新城市广场租贵,翻枱对商户好重要,所以:算啰~