2021-10-25
Throw Back Time⬅️~Staycation之前食个靓靓午餐,一齐挑选左一间价钱相宜,口碑又唔错嘅板神鉄板烧🥩~其实今次都系我第一次食铁板烧😂,仲学人做Foodie haha…预约时会问我哋想坐海景卡位定系铁板烧吧枱,当日迟咗少少到🙇🏻♀️,因为午餐时段有两轮,下一轮有客人预约。温文有礼嘅接待员好好咁同我哋讲,头一小时可以喺吧枱享用主食🆗,之后坐后排雅座继续享用甜品,坐几耐都得同离开前先结帐,无催促下好好享受用餐👍🏻 中间有两间VIP铁板烧包厢,左手边系海景卡位,右手边系今次嘅大吧台,望住开阳嘅湾仔楼景同山景⛰。另外值得一提男女洗手间各一间 🚻,黑色日系外潢别致,内有漱口用品同润肤液,小事看得出贴心位。————————————————👅板神弁当($480+10%)呢份弁当摆盘够霸气👑,高低起伏有层次,取舍就系无得食直席铁板烧,不过打卡都几靓~🔸前菜及沙律🔸👉🏻 清爽嘅腌渍竹笋同麻酱虾沙律🥗🔸蒸蛋🔸👉🏻茶碗蒸入面有小元贝、鱼板同冬菇等🥚,上有少少芡汁令蒸蛋更滑🔸刺身🔸👉🏻四款刺身附金枪鱼腩,但三款都系白身鱼,只食到本身鱼肉甜味同口感🌊,唯拖罗油润啲,🔸寿司🔸👉🏻四贯都有即磨芥末
————————————————
👅板神弁当($480+10%)
🔸前菜及沙律🔸
👉🏻 清爽嘅腌渍竹笋同麻酱虾沙律🥗
🔸蒸蛋🔸
🔸刺身🔸
🔸寿司🔸
👉🏻四贯都有即磨芥末🍣,因为无介绍系边款刺身,但食落无好soft 好舒服嘅感觉
🔸天妇罗🔸
👉🏻原来最前面系青椒天妇罗,同蜡笔小新一样最唔钟意食青椒🫑,两只虾同甘薯天妇罗都唔错
🔸银雪鱼西京烧🔸
👍🏻 西京烧酱汁甜甜哋,好夹鱼油香,肉质紧致,成个弁当最好食😋
🔸美国牛肉薄烧🔸
👍🏻点餐时会问牛肉想几成熟,五成牛肉多汁且有牛肉香味,好似小福袋包住葱粒同蒜片🧄,不过好快就会摊冻
🔸面豉汤🔸
👉🏻就系面豉汤,唔使多介绍啦
🔸甜品/咖啡🔸
👉🏻 甜品或咖啡二拣一,可惜蕨饼唔系我杯茶,厨师特别招待苦甜焦糖吐司🍞,见到佢系铁板狂加牛油同白砂糖,望都望到O晒嘴🤣,不过多谢晒!
👅海鲜套餐($380+10%)
👉🏻男朋友叫咗呢个铁板烧餐,唔特别写啦!另外加咗$100有刺身三点(赤身、油甘鱼同𫚕鱼),食完觉得可以唔额外加
👍🏻个餐有三款海鲜🦐,大虾好重虾味同非常弹牙,虾头虾味特别浓郁
👍🏻白鳕鱼油脂含量高🐟,一件鱼柳可以拆得出一片片
👍🏻活南非鲍鱼系高级食材,主要食弹牙口感,师傅会系铁板边调和酱汁🔥,欣赏佢烹调手艺亦都系一件乐事
————————————————
🚩总结:用餐体验良好,每样食物好食,但唔系特别惊艳,食物质素对得住呢个价钱
————————————————
🌟注意:加一服务费,午餐供应时间分两段12:00-13:30/13:30-15:00
📍 板神鉄板烧日本料理
地址:湾仔轩尼诗道256号The Hennessy30楼