2016-10-10
终于行完菠萝山到下白泥啦,唔系好识路,又多虫虫,搞到屈小姐有d惊添,要食d好野同佢定下惊先啦系排队等车既时候,经过我地小队既商议,今日既主题系…蕃茄! 而讲到元朗出色既蕃茄料理,除左华嫂(但已跌watt), 赖生就只系谂到蕃满门! 反正之前都食过太和间总店,今次就系元朗试下分店啦!我地到既时候都8点几啦,系晚市时间,同样地,蕃满门为左serve更多客人,佢晚市系会搭台既。我地叫左 2样野,分别系:1) 焗鲜茄猪扒黄姜饭 (4星)- 蕃茄味好正! 汁够晒多同浓! 而且炒饭底好大个- 猪扒冇骨嫁,而且香得黎唔会干,几好- 面头好多芝士!- 系总店,我地会推介食呢个,而呢间分店系值4星啫,因为佢黄姜味唔够, 带唔出个层次! 总店个饭好够姜,香得黎又唔会抢左蕃茄味,令蕃茄味更出,可惜呢间做唔到,但纯粹当鲜茄焗猪扒饭食呢……佢系好ok既!2) 鲜茄浓汤螺丝粉 (小辣) 配香煎鸡扒,什菌及芝士 (4.5星)- 芝士同什菌加落呢个汤系0违和感,超夹,芝士会溶到变拉丝,而什菌好重菇味,仲加添左螺丝粉既口感- 个汤加左小辣就系最尽嫁啦,唔好加太辣,太辣会遮左个蕃茄汤既味! 不过d辣佢加唔平均,侧晒系一边
我地叫左 2样野,分别系:
1) 焗鲜茄猪扒黄姜饭 (4星)
- 蕃茄味好正! 汁够晒多同浓! 而且炒饭底好大个
- 猪扒冇骨嫁,而且香得黎唔会干,几好
- 面头好多芝士!
- 个汤加左小辣就系最尽嫁啦,唔好加太辣,太辣会遮左个蕃茄汤既味! 不过d辣佢加唔平均,侧晒系一边如果想蕃茄味出啲,叫微辣就岩岩好啦
- 香煎鸡扒超好食呀,煎得超脆,不过总店再脆d同入味d, 千祈唔好点鸡酱食,会浪费左嫁! 佢好细心帮你分开上,而且好多嫁,有2大块!鸡肉略嫌干左少少,屈小姐觉得将鸡同蕃茄汤螺丝粉一啖放落口,就无咁干得尼又有脆脆地嘅口感!大满足
总括黎讲,呢间分店都食得过,但总店更佳!(不过依加最旧果间太和总店搬左果两条街,下次要去试下仲keep唔keep到水准先!)
#蕃茄mood
#蕃茄同好者