2013-12-18 1607 浏览
"稣栈"不是位于大街大巷, 只是位于一条横街, 隔离是未起好既囍汇, 所以不是朋友在附近工作, 一般人都唔会行入这条横街揾食.  真系做开好生意所以大家争住做, 这里有几间泰国菜, 单看门面, "稣栈"是最吸引的.  而这间既厨师及waiter都是泰国人(识讲广东话)所以菜式都会正宗, 原来是由基督徒开的所以名字有耶"稣", 随随播著宗教音乐令人好relax.  店内既黑板系drink list画得好吸引, tea time是做cafe的.我们4人order了好多食物, 虽然每张木枱细细, 但碟子就大大, 所以要遂碟食完先可再上另一碟.  order了泰菜必食既菜式:- 泰式串烧 (鸡, 猪颈肉, 鲜鱿, 鸭肾)- 生虾- 白云无骨凤爪- 虾饼 (其实系虾水泡 ^^)- 冬阴公- 咖哩炒蟹- 炉鱼- 马拉盏炒介兰- 香芒糯米饭- 红酒泰式串烧 ~ 门口放了一个bbq炉有专人负责不停烧, 有海鲜有肉好吸引, 最好味系不同既食物配不同既酱汁一拼烧, 最野味系烧鱿鱼须, 好香, 又唔会"un"㖞, 好易咬开. encore!! ^(oo)^生虾 ~ 好新鲜, 10只好够食, 酱汁够辣; 白云
"稣栈"不是位于大街大巷, 只是位于一条横街, 隔离是未起好既囍汇, 所以不是朋友在附近工作, 一般人都唔会行入这条横街揾食.  真系做开好生意所以大家争住做, 这里有几间泰国菜, 单看门面, "稣栈"是最吸引的.  而这间既厨师waiter都是泰国人(识讲广东话)所以菜式都会正宗, 原来是由基督徒开的所以名字有耶"稣", 随随播著宗教音乐令人好relax.  店内既黑板系drink list画得好吸引, tea time是做cafe的.
- 泰式串烧 (鸡, 猪颈肉, 鲜鱿, 鸭肾)
- 生虾
- 白云无骨凤爪
- 虾饼 (其实系虾水泡 ^^)
- 冬阴公
- 红酒
泰式串烧
生虾, 白云无骨凤爪, 炸虾饼
生虾 ~ 好新鲜, 10只好够食, 酱汁够辣;
白云无骨凤爪 ~ ok辣, 佐酒最好;
炸虾饼 ~ 好大件似水泡, 一碟4大个水泡好味 ^(oo)^
咖哩炒蟹伴印度薄饼; 炉鱼
咖哩炒蟹 ~ 1只大蟹, 肉质新鲜的, 但不太咖哩, 蛋液太多(这就是泰国特色)所以要伴以印度薄饼食才不会浪费酱汁;
炉鱼 ~ 个汤够酸好味, 大家不停饮汤都唔似食鱼的, 哈哈!! ^^
冬阴公; 马拉盏炒介兰; 香芒糯米饭
冬阴公 ~ 够酸, 材料都好多, 有虾, 鱿鱼, 菇.....因为朋友唔太食辣, 所以order少辣, 如可以再辣啲就更好;
马拉盏炒芥兰 ~ 好香够镬气, 又多马来盏, 用幼芥兰, 好嫩㖞
香芒糯米饭 ~ 有黑白糯米, 我钟情白糯米既甜及烟un, 但可惜芒果未系时候, 但唔知点解香港每间泰餐厅既糯米饭都唔似泰国食咁样配以脆脆甜甜既粒粒呢??? >_<
红酒 ~ 抵饮, 约$100/支, 都ok不用breath即开即饮
题外话/补充资料: 虽然店子细细, 但提供既菜式绝对不少, 跟一般泰式餐厅大致相同. 我试过lunch食set menu, 一碟碟头饭 + 饮品都系50几蚊 (有青咖哩, 贵勺, 红饭.......), 佢哋既饮品都几有特色, 尤其是"冻洛神花茶", 酸酸地配辣食好解渴.
2013-12-02
泰式串烧