利申:真系唔系打手,就算你觉得我夸张都好,我真系帮衬咗呢间米线店10年都有。香港冇一间米线店嘅米线系令我一落机就想食嘅,呢间系唯一一间!睇到好多其他食评话服务态度差、份量少,想讲我差唔多每两个礼拜去一次,我系 从来 冇遇过/ 觉得服务态度差,啲姨姨都好friendly,每次见到都叫细佬细妹。而佢哋真系等齐人先入得座,都系餐厅规矩姐~ 同埋讲份量少,我从来冇试过离开呢间铺头嘅时候觉得唔饱,就算男性朋友叫两𩠌米线都够食,何况我系女仔每次都叫三𩠌(叫埋嘢饮都系$60)。有次晚市去到,叫完之后被姨姨吿知冇哂冬菇,以为佢哋会就咁比我叫净返嘅两𩠌比我,食食吓先发觉老板送多咗两只鸡翼比我🥰真心觉得呢间小店好有人情味,系我无论几时都想再食嘅米线店!问过佢哋铺头嘅人,原来佢哋汤底系用猪骨鸡骨熬出嚟嘅,饮佢哋嘅汤嘅时候系冇味精汤嘅感觉,只系觉得啖啖都真材实料,好浓郁。唔系讲笑我有好多次去都饮哂啲汤。酸辣汤米线(少辣) - 鸡翼🐔、麻辣腩肉🥓、冬菇 🍄+ 冻柠水🍋我每次嚟到都叫嘅米线:发现呢三个𩠌+酸辣汤系最夹~鸡翼🐔 - 够哂入味,肉骨分离,带微微鲜甜嘅肉味,夹埋酸辣汤嘅味道超balanced!麻辣腩肉🥓

酸辣汤米线 - 鸡翼、麻辣腩肉、冬菇 + 冻柠水

我每次嚟到都叫嘅米线:发现呢三个𩠌+酸辣汤系最夹~

麻辣腩肉🥓 - 高质腩肉!冇食过腩肉系可以唔鞋嘅(有比较有伤害:对比谭仔𠮶啲,真系差好远),同样带有鲜甜嘅肉味,喺酸辣汤上加上微微嘅麻辣味,系best of both worlds!
冬菇🍄 - 超 大 嚿 又 好 厚!同埋好有冬菇味~ 每次都留到最后先食,因为太好味了😭
米线 - 佢哋用幼身米线,好挂汤汁,而且有微嚼劲,食嘅时候真系觉得好satisfying🥹
By个the way,佢哋嘅墨鱼头都好好味,弹牙新鲜~ 同埋晚市烤鱼都好真材实料!鱼肉鲜甜😊

呢间铺头真系值得我做佢哋嘅忠实fans! 系香港少有嘅高级小店~
2024-06-28
酸辣汤米线 - 鸡翼、麻辣腩肉、冬菇 + 冻柠水