2024-01-26
天寒地冻好想食返啲暖笠笠既野!今日一于食返个丰富午餐暖暖身先~朋友仔极度推介呢间「寿喜烧 伊势熊」,餐厅座落美食集中地尖沙咀,菜式由来自日本福冈县既资深日藉主厨 - 久家弘一先生主理,以极上和牛搭配主厨独门割下(佐料酱汁)配方,创意展示来自日本既席前寿喜烧滋味,一于就同朋友仔叹返餐暖笠笠嘅寿喜烧先!🌟北海道四元豚寿喜烧套餐🌟🔹前菜 - 渍和牛牛蒡 + 凉拌鸡皮青瓜-前菜提供两款小食,两款都滋味十足!渍和牛牛蒡牛味香浓,搭配甘甜既牛蒡片,令人回味无穷!凉拌鸡皮青瓜入口清新,爽脆惹味!🔹北海道四元豚寿喜烧-四元豚名称源于其饲养过程中四个要素,包括「饮食」、「环境」、「健康管理」和「品种」,由主厨久家弘一先生即席煮制,功架十足,肉质鲜嫩多汁,脂肪分布均匀,肉色红润,豚肉味够晒浓郁,系日本高级猪肉既代表之一!重点系搭配埋蛋黄味超浓郁嘅日本蛋浆,令到肉质更加嫩滑juicy,超推介!!值得一赞系餐厅特别提供嘅四款配料,包括松露酱、柚子皮粒、日本芥末及冲绳椒丝,用嚟搭配豚肉,每一啖食落都有唔同滋味~我就最钟意柚子皮粒,入口带点甘香,而且够晒清新,更能突出豚肉嘅鲜味!🔹茶碗蒸-茶碗蒸用上鲜味十足嘅高汤
🌟北海道四元豚寿喜烧套餐🌟
🔹前菜 - 渍和牛牛蒡 + 凉拌鸡皮青瓜
-前菜提供两款小食,两款都滋味十足!
渍和牛牛蒡牛味香浓,搭配甘甜既牛蒡片,令人回味无穷!
凉拌鸡皮青瓜入口清新,爽脆惹味!
🔹北海道四元豚寿喜烧
🔹茶碗蒸
-茶碗蒸用上鲜味十足嘅高汤炖制,入口超滑顺,蛋味香浓,下层仲加入蟹籽粒,增强口感!
🔹野菜五品款
-一共提供五款日本时令蔬菜,包括日本面筋、菜之花、京都豆腐、平菇及娃娃菜!
香甜又浓郁嘅寿喜烧汁完美融入各款野菜,我就最钟意日本面筋,索尽四元豚既油脂香及寿喜烧汁,口感烟烟韧韧,啖啖滋味!
🔹味噌汤
-叹完咁丰富嘅豚肉寿喜烧后,当然要饮返碗热辣辣暖笠笠嘅味噌汤,味噌汤加入大量日本大葱丝,清甜爽脆,饱肚又暖胃!
🔹米饭
主厨炮制米饭亦十分讲究,盖饭混合左两款日本米种,包括被誉为北海道米巅峰之作既北海道梦美人米及北海道白鸟古代米,再加入日本昆布煮制,饭粒粒粒分明,散发着淡淡昆布香气!
🔹甜品 - 黑芝麻奶冻
自家创作甜品,用上大量黑芝麻炮制出香滑清甜既奶冻,清新又解腻,为呢餐画上完美既句号!
———————————————————
餐厅:寿喜烧 伊势熊