2018-12-13
最近大角咀开左一间叫”食鸡”嘅鸡煲火锅🍲店, 唔系玩Game, 系主打秘制鸡煲紧接任食火锅🤤. 每位优惠价$258🥤任饮无酒精饮品, 如果啤酒🍻放题都只系加$20🤩. 新张期内6人同行其中1个FREE, 我地当然夹够脚一齐叹, 好几枱都系6个人der !•楼底巨高加上简约有型嘅装修(亮点系墙上充满幽默感嘅海报), 一点都唔焗促👍🏻, 鸡煲辣度自由选择, 我地Play safe拣中辣; 芫茜, 洋葱, 大葱都有得拣份量👏🏻环保♻️过胶menu用marker写, 无限重用♻️•我地之中竟然有朋友第一次食鸡煲... 等我简单讲下系乜东东吧 >> 首先order后俾10分钟师傅将秘制嘅香料食材鸡件配料预备好, 再拎出黎煮两分钟, 由server搅一搅, 再焗多两分钟就可以”食鸡🐔”啦. 当食哂所有鸡件时, 佢地会加汤底变成味道丰富嘅火锅, 再送黎火锅拼盘继续enjoy个hotpot🤤•等嘅时间唔会闷的, 我去左自助区>巡视<😆, 单是无酒精饮品已经有十几款拣: 菊花茶, 柠檬茶, 芬达, 道地嘅绿茶, 七喜, 雪碧, 新奇士橙汁, 乌龙茶, 解茶, 加C, 汽水..
等嘅时间唔会闷的, 我去左自助区>巡视<😆, 单是无酒精饮品已经有十几款拣: 菊花茶, 柠檬茶, 芬达, 道地嘅绿茶, 七喜, 雪碧, 新奇士橙汁, 乌龙茶, 解茶, 加C, 汽水....连加多宝都有! 啤酒🍻有我嘅favorite Asahi🍺, 嘉士伯, 新力啤, 青岛, 狮威, Heiniken... 正呀cheers🍻
酱料自助区有多达五款”混酱”材料: 葱, 炸蒜, 红辣椒粒🌶️, 鼓油
稍为搅匀哂啲食材后, 我地用2分钟加强个味🤣用店家嘅桩黎揼碎啲花椒, 视乎接受辣嘅程度我地几乎桩到啲椒粒碎哂咁济🤪✌🏻
头一两啖鸡件都感觉系nothing, 但随住个煲一路heat紧, 辣味徐徐挥发得淋漓尽致, 一路食个后尾忱标紧汗💧OMG愈食愈辣🌶好在我地成枱都嗜辣🌶!!! 不得不提大家都觉得好好肉地🐔, 仲要无咩碎骨👍🏻
清哂啲鸡🐔件, 火锅拼盘就来了! 望上好新鲜, 渌一渌超味美嘅西班牙🇪🇸猪梅肉(高质), 切片牛小排, 丸, 鱼皮饺等等, 我地用左另一张火锅order纸追加, 全部生料都好快送到! 佢所有切片嘅肉嘅厚度完全恰到好处, 唔会太厚搞到影响口感, 亦唔会太薄👏🏻, 丸类则以”粒”做单位, 真系食几多点几多, 成功避免到好多剩食嘅情况👏🏻
必食item: 切片嘅肉, 虾皇云呑, 响呤, 炸鱼皮, 牛丸, 日本版出前一丁🤤
大满足☺️, 性价比完全超出预期!! 6个人食每人只系HKD215(喺边塭😆), 念住行返出太子要20分钟, 点知劲快就行到出到laaaaaaaa.