我同朋友身处湾仔,想食泰菜🇹🇭,上网一揾之下发现酒吧街𠮶边有间新开泰菜店「Mana Thai Kitchen 」,于是就行去𠮶边睇吓。我哋都揾咗阵先见到间舖,入口喺地面,座位区就喺一楼。餐厅卖嘅泰菜均属常见款式,包括有小食、沙律、汤、咖哩、炒菜、海鲜、烧烤同饭面等,定价属中上水平,但起码每样都大大份,所以都OK☺️。牛肉船面($120),我敢讲佢系我食过最浓郁嘅船面,汤底亦系最贴近泰国地道口味。🍜汤头好深色,食落带微微酸,估计系落咗鱼露同青柠。呢碗牛肉船面唔止得肥牛咁简单,佢仲有牛腩同牛丸,全部味道都唔错,啱晒牛魔王🐮。面底系金边粉,配埋芽菜、干蒜、炸猪皮同葱等一齐食,味道层次丰富。泰式肉碎生菜包($80),肉碎超大碗,但对比下显得啲生菜好少,唔够包🙈。肉碎加入生洋葱同辣椒粒捞匀,混合埋食非常惹味,但辣度亦意外地强,可能咬中辣椒籽🌶️,食到我喷火咁济。泰式生虾刺身($108),生虾一份有六只🦐,每只放进一个玻璃杯入面。除咗生虾之外,杯内仲放有薄荷叶、蒜片、辣椒同辣汁,整体食落鲜甜爽口,一啲都唔腥,比起日式刺身更具风味。泰式无骨凤爪沙律($75),朋友好钟意食凤爪🤓,所以我唯有舍命陪君子。凤
泰式生虾刺身
泰式无骨凤爪沙律
泰式无骨凤爪沙律($75),朋友好钟意食凤爪🤓,所以我唯有舍命陪君子。凤爪去骨去得好干净,口感爽弹,调味酸酸辣辣,实属开胃之选。
饮品方面,我哋都系柠檬界嘅代表🍋,分别要咗青柠梳打($42)同柠檬沙冰($48),出奇地两杯都唔太酸,严格来讲偏甜少少,但解辣就一流。
总括嚟讲,呢间由泰国人主理嘅泰菜店味道正宗,味道较浓,无特别迁就香港人嘅口味。餐厅面积好大,座位多,适合一班人聚会。最后,泰藉店员们态度友善,又会关心客人啱唔啱食,抵赞👍。
2021-09-05