2017-03-26 557 浏览
又到周末, 系时候奖励下大家,今次下午茶拣左呢间元朗区都几出名既甜品店。正所谓闻名不如见面, 我闻左咁耐, 唔见下都唔好话自己系元朗人。店内外都充满住一粒粒钮装饰,色彩缤纷。 坐位唔多, 但坐得舒服, 呢个系带住小朋友最重要既卖点。 另外要赞一赞店主非常顾及小朋友, 等食时佢借左本minion 书俾家姐睇, 真系氹到佢肯乖乖坐定。甜品款色唔算多, 但女人就系拿不定主意, 店主介绍我地食最受欢迎既大拼盘$198, 卖点系试足5样餐牌上既甜品, 再加3款推介既神秘甜品, 适合2-4人。话晒都一家大细, 梗系要试晒佢😂。另外口渴既DADA叫左柸芒果蜜桃特饮(梳打)$32。呢柸芒果蜜桃特饮一出场, 我地都发出一声「哗!」 原因系佢用左干冰, 另到柸野好似火山咁出烟。可爱既家姐仔竟然话柸野好热, 好搞笑。 讲返呢柸梳打, 味道唔太甜, 都几解渴。主角终于出场,两个词语形容:靓+吸引。 店主先向我地续款介绍,8款甜品由淡至浓,提议我地顺序开始。 1 富士苹果挞, 因为系热点, 上有冰冻既雪糕, 下有暖暖既苹果粒,见议要系佢未溶之前食晒。 2冰镇玫瑰荔枝炖蛋, 本身唔太好玫瑰味,因为之前试过所谓嘅玫
芒果蜜桃特饮
拼盘

2冰镇玫瑰荔枝炖蛋, 本身唔太好玫瑰味,因为之前试过所谓嘅玫瑰味都好似食紧香薰咁。但我错了,呢个完全无香精味道。炖蛋上装饰既玫瑰系用薄脆制成,捞埋软滑既炖蛋口感丰富。

3香芋忌廉蛋白脆(神秘甜品)个名我作既🤣。由细到大我都钟爱香芋雪糕, 今次呢款甜品都一样咁like, 香芋味好香, 蛋白亦焗得好脆。

4热情果芭菲配新鲜西柚(神秘甜品), 店主话个设计好似「跌咗落地嘅波板糖」,外层包左白朱古力,内层为香甜软滑既热情果芭菲,原来芭菲都可以用外脆内软黎形容。

5杂草莓意式芝士忌廉杯
上层由蓝莓、红莓同草莓组成,下层系打松左既忌廉芝士,食落酸酸地。店主话系中和返之前食咁多甜既味道, 亦为下几款更浓既甜品作准备。

6小糖钮森林,香菇系用咗白朱古力忌廉配埋意大利黑松露制成, 黑松露味几重,口感同马卡龙差不多,烟烟韧韧。香橙炖蛋味道绝无盖过黑松露味。

7燋蕉蕉杯
面层既香蕉葩飞,加左爆炸糖喺里面,好有惊喜,重拾儿时的味道, 下面有chocolate brownie & 粒粒焗过既香蕉, 甜味已经达到8分。。

8特浓朱古力配黑椒咸脆片(神秘甜品),名付其实, 朱古力软滑, 杰身, 应该系用上dark chocolate, 比较浓郁。

食到第8样, 我地已经好饱满足。惊喜一浪接一浪,原来呢个星期仲系小糖钮开业两周年,店主答谢客人,俾咗一叠抽奖卡,家姐好好彩抽中全单八折。埋单$184✌🏻。

临走前, 店主仲送左支棉花糖既波板糖俾家姐, 开心到晕。非常亲切细心。

最后有机会同店主=甜品师传倾计, 原来佢系五星级酒店出身,唔怪得咁高水准啦。
冰镇玫瑰炖蛋
香芋蛋白脆