餐厅: 囍八方 (差館上街)
资讯:

之前喺上环见到呢间中式小店都无为意佢叫乜名,原来佢系「囍八方」。咁佢咪即系由深水埗开到去上环😳,两区格调好唔同㖞!上环店卖嘅食物款式比深水埗店还要多,但价钱就稍为贵少少啦。除咗饺子外🥟,呢度仲有卖饭餐、捞面、车仔面同各式小食等。煎粟米香菇鲜猪肉饺($47/6只),饺皮偏厚,轻煎所以个底唔算好脆。猪肉馅相当多,当中混入咗粟米粒🌽同冬菇🍄,以增加口感同丰富口味,而且佢亦算几多汁。汤素饺($48/6只),汤饺同煎饺嘅口感有所不同,汤饺就可以品尝到饺皮嘅滑。素饺嘅馅料其实都有粟米同菇,但就当然无肉,感觉健康💚。另外,素汤味道几特别,清清哋,可以湿下口。农家粟子炆鸭饭($56),饭餐会奉送一碗美颜骨胶紫菜鲜鱼汤,汤品煮至奶白色,几好饮,又唔腥。粟子炆鸭几大碟🦆,不过要噒骨…,但味道都OK,唔会太咸。白饭一碗,如果唔够可以添加一次🍚。囍八方冷泡茶($26),冷泡茶用樽仔装住🍵,茶味清香,估计应该系绿茶底。小店喺餐牌度强调住系用电解还原水冲制,好搞笑😂。枱面上放有调味料香醋同辣菜甫,后者辣度好厉害🌶,但亦好脆口,令人又爱又恨。总括嚟讲,饺子店喺香港多的是🇭🇰,但囍八方系几有自家特色嘅,装修亦比较有心
煎粟米香菇鲜猪肉饺
汤素饺
农家粟子炆鸭饭
囍八方冷泡茶
总括嚟讲,饺子店喺香港多的是🇭🇰,但囍八方系几有自家特色嘅,装修亦比较有心思,行新派路线。题外话,我仲留意到店员都系食呢度嘅饺子㗎,咁就证明佢哋都好满意个质素啦☺️。