2021-12-13
Kura-Teppan有别于一般铁板烧餐厅,餐厅晚市没有提供铁板烧套餐,变相客人可以自主选择心水菜式,岩晒挑食既我🙈除左一般既铁板烧菜式,餐厅仲有一系列新鲜日本空运刺身或者前菜可以选择😋😋✨🍶不得不提当然系佢地果一幅高高既清酒墙,入到门口真系好壮观🤗不过当晚全晚都座无虚席,我又唔想打扰其他食客,所以都冇机会打卡🙈🙈餐厅有过百款清酒选择,就算唔识拣都唔紧要,在场会有专业清酒品酒师提供专业意见分析,而且间中仲会有唔同超值既Promotion🤗当晚因为同行朋友身体少少不适,所以我地都冇叫到酒,不过听到职员同隔离枱食客对话,我觉得好似上左半堂品酒课,争在我冇酒入口🤣🤣🤣所以钟意饮清酒嘅朋友真系唔好放过呢个交流机会🤗✨🎈米崎生蚝 $98当晚时令生蚝系岩手县既米崎生蚝,蚝身肉质饱满,口感鲜甜肥美,裙边爽口中间Creamy又重蚝味😋而且已经爱上生蚝配酸汁呢个清新组合😋🎈松叶蟹肉他他 $88顶层系满满既松叶蟹肉,仲有金箔同埋鱼子点缀🤩之后仲有龙虾肉、酸甜醒胃车厘茄同埋Creamy牛油果,睇得又食得😋😋🎈南非活鲍鱼 $198餐厅有自设鱼缸,所以好多食材都系好新鲜🤩正式开始铁板烧之旅,厨师第一款为我地煮理
✨
✨
🎈米崎生蚝 $98
🎈松叶蟹肉他他 $88
🎈南非活鲍鱼 $198
餐厅有自设鱼缸,所以好多食材都系好新鲜🤩正式开始铁板烧之旅,厨师第一款为我地煮理既系鲍鱼,食材新鲜,简单用盐同黑椒再加牛油已经带出鲍鱼既原味,再加上厨师精准时间控制,鲍鱼爽口又唔会韧,正😋
🎈鳕白子 (铁板/刺身) $128
被喻为”不可描述的美味”系咩呢?其实鳕鱼白子即系雄鱼既“精囊“,系日本人用来冬日补身,含丰富蛋白质同维他命D,听闻养颜功效一流!今年见到好多人都推介呢款食材,作为Foodie我觉得都应该要勇敢去尝试🙈话唔定可能会因此而一试爱上🙊
话晒都系第一次试,所以我都系拣咗铁板,感觉第一次煎香左会比较易入口🤣食落口第一下感觉系鱼味爆发,非常之Creamy细滑,有少少似黏口既豆腐感觉,口感好难形容又好特别,但系又唔会有腥味🙊虽然未有令到我一试爱上,但系至少唔会抗拒😎
🎈澳洲活龙虾 $598
活龙虾开边前有比客人过目,确保新鲜满意👍🏻开头我地仲好奇怪点解龙虾侧边会有一个黄色既酱,原来系龙虾既膏🤩最后会同龙虾肉炒埋一齐,有助带出浓烈既龙虾味,味道非常浓郁😋😋
🎈法式鹅肝 $168
品尝完海鲜,就开始肉类😍铁板烧既鹅肝一向都系最正,高温铁板两边煎至微焦,中间咬开爆油😋😋不过好彩有混合蓝莓同Cranberry酱中和一下油腻感👍🏻而底层唔系配多士,而系用米通,咬落有米香之余会更加脆口🤗
🎈鹿儿岛A4和牛肉眼 $488/100G
唔好谂住100G好似好少,其实食左咁多野再食,同朋友share份量真系岩岩好👍🏻除咗和牛出色,我亦都好欣赏伴碟既啡菇😋欣赏既系铁板师傅识得保留原本菇渗透喺中间既菇水,试过嘅朋友就知道我点解会咁讲😎
🎈日本产舞茸 $78
本来冇打算叫,但系闻到师傅帮其他客人炒果阵散发出浓浓既香味,所以决定加单🤣真系好香菇味呀🥰🥰
🎈西班牙红虾伴稻庭乌冬 $198
黎到最后呢个人人都话系必食推介既红虾伴稻庭乌冬,真系我食过最好食既红虾乌冬/pasta🤩西班牙红虾味浓就系人都知,不过用埋佢地既虾膏做汁炒乌冬真系超香,每一啖乌冬味道都非常有虾味🥰🥰
🎈本日甜品 $68
鲜果奶冻面层系Bols蓝橙甜酒制作成既啫喱粒,酒味唔算重,唔会抢咗奶冻既风头😋底层奶冻香滑,仲有士多啤梨、蓝莓、火龙果,非常足料的一个甜品🤗🤗
🎈Mt. Fuji Pomelo Soda $48
🎈Mt. Fuji Red Grape Soda $48
今晚我地系坐铁板枱位,虽然影相未必咁阔落或背景冇咁靓,不过有幸系有一位靓靓女铁板师傅😎望住佢专注处理食物、烹调过程、用心摆盘,真系一件赏心乐事🥰🥰开头觉得佢都几cool,但系慢慢就发觉其实佢都几健谈仲好nice🤣🤣其他在场同事都好friendly👍🏻