2018-01-05
虽然我住喺新界,但我由细到大病亲睇e生都一定要去旺角睇,所以每次都定必经呢度,我同妈咪一定食呢度嘅车仔面做早餐。到而家大个咗,每逢经过明记我都系会心思思想食返碗!!明记喺呢个位置已经几十年,从来都冇变过……面积细细,只有十几个位,由面档,座位到装修都好味道!今日喺旺角睇完中e行去坐火车返屋企,买咗碗净𩠌外卖返屋企加料!虽然系外卖返去食,仲要坐成个钟头,但呢个外卖兜可以keep住一定嘅温度,而且完全无影响到佢嘅味道!依然系咁好味!每次必食嘅一定有猪大肠,我一定会叫"瘦肠",明记嘅猪大肠够淋又够入味!第二样必食嘅系猪红,呢度嘅猪红同出面嘅完全唔同,佢切成一片片,每一片都系超滑,好似喺澳门食果d鸭红咁!另外就系白萝卜,每一旧都煮到入晒味。最后就系妈咪钟意食嘅猪皮,我就一般般,有人食猪皮系钟意食爽,我就专拣淋吱吱嘅食!哈㖔~
另外就系白萝卜,每一旧都煮到入晒味。