2019-07-31 2382 浏览
由以前系街嘅地舖,食到搬过黎熟食中心,真系真心由细食到大嘅牛腩店。老板一家三口都会系铺头帮手,老板娘都认得我地,去到都会打声招呼。平时会有牛腩粉食,今次我地一家人去食夜晚嘅牛腩煲,记住要订架!首先有滑鸡,因为大家太肚饿冇影到相,不过真系超滑!汤都系牛腩汤底,饮埋都唔怕。另一味鸡系蒸鸡,有虫草花、红枣,味道浓过滑鸡,个人就钟意哩个多d。食完鸡就到重头戏 - 牛腩煲啦!我地多人叫左两个大牛腩煲,未叫火锅料,本身个煲入面已经有粟米、牛腩、白萝卜,仲附送一篮生菜。滚起左饮啖汤先!好味好味好味!饮落好舒服,会好想继续饮,唔会好重味精味,牛腩就要滚耐d先淋。每次必叫嘅料有猪润同粉肠,两个都系超大旧,猪润可以渌到啱啱好,够厚身。今次咁啱冇晒粉肠,下次再叫。到粉面,又冇我地平时叫开嘅河粉,不过!老板介绍我地试米粉,竟然!好味过河粉!米粉质地系有咬口,一d都唔淋,加埋入味嘅萝卜,仲要冇渣架,正。

一鸡两味
大牛腩煲