2017-03-19
呢间铺头系筲箕湾嘅老字号面包舖,佢位于筲箕湾街市尾嘅一个转角位,位置唔太显眼,但往往买面包嘅人龙会吸引到你嘅留意「L」形转角位铺头,两边陈列左林林总总嘅新鲜面包。我系侧边企左一阵,生意非常好,好多街坊都一买就买上好几个面包🍞🥐🥖见到一盘盘面包排山倒海咁出炉,一浪接一浪仲有嘅就系呢度好受欢迎嘅「蛋挞」,每次热辣辣出炉都转眼间就卖晒面包价格都好亲民,细包(菠萝包、鸡尾包、细麦包、咸包⋯⋯)卖$11元4个!即系平均一个包唔洗$3而馅包(肠仔包、豆沙包、腿蛋包、餐肉包⋯⋯)就卖$13元3个!都好抵呀。我买左菠萝包同我至爱嘅「蛋挞」!($17/ 半打)鸿升嘅「蛋挞」我由细食到大,系我至爱嘅蛋挞铺头,喜欢佢曲奇皮好香牛油味又松化,蛋滑嘟嘟食极都唔厌!呢啲平凡又好味嘅老字号面包店系香港真系愈来愈少,希望佢仲可以长做长有,就算10年、20年、什至30年后我都仲可以番黎呢度买我喜爱嘅「鸿升蛋挞」
「L」形转角位铺头,两边陈列左林林总总嘅新鲜面包。我系侧边企左一阵,生意非常好,好多街坊都一买就买上好几个面包🍞🥐🥖见到一盘盘面包排山倒海咁出炉,一浪接一浪仲有嘅就系呢度好受欢迎嘅「蛋挞」,每次热辣辣出炉都转眼间就卖晒 面包价格都好亲民,细包(菠萝包、鸡尾包、细麦包、咸包⋯⋯)卖$11元4个!即系平均一个包唔洗$3而馅包(肠仔包、豆沙包、腿蛋包、餐肉包⋯⋯)就卖$13元3个!都好抵呀。 我买左菠萝包同我至爱嘅「蛋挞」!($17/ 半打)鸿升嘅「蛋挞」我由细食到大,系我至爱嘅蛋挞铺头,喜欢佢曲奇皮好香牛油味又松化,蛋滑嘟嘟食极都唔厌!