2020-07-30
❀ Superhooman #天后 #💛❀❗️由西九开到天后 罕见Cafe甜品❗️ ——————————————————呢间系位于西九文化区 Hooman 嘅分店,用上铁铜锈作为外型嘅装饰,靓到好似艺术品咁😍采取半开放式嘅设计,内里主要用黑色做主调,挂上一幅「清风徐来」嘅书法,甚有味道。而且系间working friendly同pet friendly嘅Cafe添👍🏻!.两间店走嘅路线非常唔同,Hooman主要系卖热狗🌭,而呢一间Superhooman就系卖Cafe食品☕️,除咗咖啡之外,有全日早餐、多士、açai bowl等嘅轻食,最特别系仲有埋三文鱼poke bowl,同埋今次我试咗嘅两款甜品!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 松软小班㦸配怀旧山楂士多啤梨酱Unique mini pancake with ice cream🥞$88个个都嗌嘅甜品✨一粒粒小班㦸配上云呢拿雪糕,再夹住香蕉片同山楂士多啤梨酱。班㦸口感比较似鸡蛋糕,都算松软但就冇乜蛋香😶个酱酸酸甜甜,但又唔算好重山楂味,反而香蕉嘅味仲有啲盖过咗𠮶酱,唔算太特别。味道: 3.4/5 性价比:3/5.☞ 朱古力西班牙油条配雪糕 Hey! Hoom
❗️由西九开到天后 罕见Cafe甜品❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
味道: 3.4/5 性价比:3/5
☞ 朱古力西班牙油条配雪糕 Hey! Hooman Churros $68
相比之下好食啲🙈churros有别于一般长条型,而系较为幼身嘅水滴型,富有肉桂香气,表面再有少少砂糖粒。同样都系配上云呢拿雪糕,不过就冇少少朱古力酱做装饰🤔。
味道: 3.6/5 性价比:3.4/5
☞ 琉球🍹$52
Okinawa citrus fruit tea with mixed berries
觉得同一般水果茶唔太大分别😶有少少莓同柠檬,酸酸甜甜咁不过应该有加糖,但欣赏每一啖最后都会渗透茶嘅香涩。
味道: 3.4/5 性价比:3.2/5
☞ Cold brew tonic🥃$68
呢杯tonic比起一般嘅酸味较重,而且气泡都几多。可能系用上cold brew而非espresso,所以咖啡嘅酸味更突出👀不过如果想嗌tonic以为有渐层打卡嘅话就会有啲失望。
味道: 3.5/5 性价比:3.3/5
整体来讲觉得呢一间Cafe嘅环境比食物优胜,可以喺度做下嘢,又或者带埋宠物唞吓都冇问题,系一个比住喺附近嘅人休息下嘅好地方✨但我就觉得唔需要山长水远特登嚟试啲食物。
松软小班㦸配怀旧山楂士多啤梨酱