2022-01-17 98 浏览
听到哩个铺头好耐,之前睇到YouTuber 同 food blogger 介绍过。广东道分店喺一个商场入边,啱啱系啲名店对面,其实唔难揾,但系个门口唔系好吸引,好唔起眼,好容易miss咗,唔系喺网上面见到啲介绍,真系唔会入嚟。上到去一楼,佢好似一个市集咁,但系个场好静,可能咁岩系平日。即使所谓嘅市集,其实都系得几档有货放喺度,同埋无职员,想买都买唔到😅在上一层,就会有嘢食,气氛依然好静。我谂我全程见到少过五位食客。因为有目标,就直接去咗长洲角酪店舖。叫咗莓莓角酪同角酪卷。杯乳酪同我想像中有啲唔一样,初头以为佢好似外国啲milkshake咁好杰身。饮落唔算太甜,有士多啤梨嘅酸味,同埋有啲紫米,一路饮一路有啲嘢咬下,都几新鲜。几好饮👍🏻至于个角酪卷,蛋糕松软,但整体就觉得普普通通。佢系蝶豆花蛋糕,馅料系乳酪士多啤梨cream。可能蝶豆花本身冇乜味,除咗中间嘅cream好香、好滑,都食唔到有咩特别。商场系自助形式运作,先去中央缴费处点餐,然之后去相应嘅店舖攞嘢食。食完都要自己清理返垃圾。但系商场嘅安排实在有啲差,希望顾客自己清理垃圾,但系场内冇垃圾桶。食客要拎去扶手电梯旁边嘅后楼梯垃圾桶。如
因为有目标,就直接去咗长洲角酪店舖。

叫咗莓莓角酪同角酪卷。

如果商场真系希望减少人手,由食客自己清理垃圾,最起码应该要放返个垃圾桶喺商场入面。

如果从未食过长洲角酪嘅朋友,值得去试。不过商场嘅安排,实在有待改善。
  • 莓莓角酪