1K
近呢5至8年嘅观塘实在变咗好多,由工业区开始转型为CBD2(第二核心商业区)。观塘虽然多咗好多文青cafe同主题餐厅,但呢区其实仲有好多抵食嘅茶记,绝对系享受男人浪漫嘅集中地!今日我哋就去到观塘嘅财记美食,享受放工后A姐M佬茶餐厅小炒嘅浪漫。椒盐鲜鱿一坐低就送上例汤,饮住汤再拣小菜,呢度嘅小菜配埋白饭同饮品,够晒抵食。香口嘅嘢食,几时都系最吸引,呢碟椒盐鲜鱿嘅炸粉够晒薄,一啲都唔油腻,做得一赞!外皮非常香脆,椒盐嘅咸香够晒惹味,而鲜鱿非常爽口弹牙,必食推介。鱼香茄子煲食煲仔菜最治愈就系上枱嘅滋滋声。份量非常多,咸鱼味浓香劲开胃,茄子走油,所以食起上嚟够软腍,味道方面少少辣,用嚟送饭就啱晒啦!豉汁蒸仓鱼平时A姐屋企煮饭好少整鱼,因为佢话好怕腥,所以出街食小菜,我都好钟意叫条鱼。仓鱼洗得非常干净,肉质嫩滑,最正当然系同仓鱼最friend嘅鼓汁啦,相当惹味。梅子蒸排骨梅子蒸排骨系A姐最钟意嘅小菜(没有之一),但自从我哋一齐之后,佢知我唔钟意食酸嘢,所以从来都无叫,所以呢碟梅子蒸排骨绝对系佢久违嘅幸福。呢碟梅子蒸排骨份量超多,排骨够入味,酸酸哋够晒开胃,同样啱晒送饭。

椒盐鲜鱿

鱼香茄子煲