2020-09-28
想试好耐嘅@cafecrepehk , 之前系中环太远,宜家系K11开咗间新铺,今日终于食到。饮品非常出色,有惊喜,最紧要系我唔记得叫少甜下,都系微甜,非常健康。Frappuccino - Jade(即系绿茶味)绿茶非常香浓,唔系得个颜色,仲有朱古力碎,好开心。 chocolate milk shake 朱古力味好香,加埋朱古力碎,简直同 G字头嘅朱古力奶一样 。 Ice Cappuccino 咖啡香,最靓嘅系奶泡,打得好厚好棉,最紧要系饮到最后都keep到,无一下子就化晒。crepe 叫咗咸嘅 Le Club,厚厚一份,非常足料,我老公话当晚餐都无问题。鸡肉虽然系鸡胸肉,但非常嫩滑,一d 都唔'鞋'。个芝士酱配埋新鲜番茄非常合拍,连我唔食番茄嘅仔仔,都大啖大啖食。加埋烟肉,令整个crepe嘅味道即时更野味,唔怪得中文叫公司法式薄饼, 如果第一次埋食嘅朋友,非常建议食依款。玉桂控嘅我,甜嘅叫咗pear & salted caramel, 玉桂配苹果就食得多,未试过配梨,所以叫黎试下。 切开已经闻到好香嘅玉桂味,食第一啖,有惊喜,原来梨同玉桂更夹,因为无咁咗苹果嘅酸味。口感方面,好爽口,
玉桂控嘅我,甜嘅叫咗pear & salted caramel, 玉桂配苹果就食得多,未试过配梨,所以叫黎试下。 切开已经闻到好香嘅玉桂味,食第一啖,有惊喜,原来梨同玉桂更夹,因为无咁咗苹果嘅酸味。口感方面,好爽口,梨无话煮到淋晒,有水准。再试下加埋salted caramel,又有另1种味道,
salted caramel 嘅焦糖味同玉桂加埋一齐后,甜味变得顺和咗。
仔仔叫咗cheese cake加芝多啤梨雪榚, 个伯爵茶酱真材实料,令份crepe嘅味道更有层次。加埋士多啤梨movenpick雪榚,酸酸甜甜,更加好食。