2013-05-15
大前日(12-5-2013 Sun)同男友探完亲返荃湾,为晚饭买𩠌,同佢路经呢o度,佢记得呢间猪扒唔错,叫我o系呢o系呢o度买𩠌,哦?!我o地睇睇,佢重见到有$20.00o既炸鲮鱼球,话都买呢个,而香茅猪扒同样系$20.00.我o地畀o左钱后就坐低等等.我同男友商量冇菜㖞,我记得呢o度有油菜,就问亚姐油菜几钱同有咩o野菜?$10.00,有菜心,芹兰,通菜同生菜,唔…要两个啦,一个菜心,一个生菜.然后男友又问我有冇生o既饺子拎返去煮?我答唔使啦.(其实唔想o系o度买,要买都去民丰吧.)等o左几耐吓,所有o野整好其4个盒,其实两个菜用一个盒装已经可以呢.我一路拎住,啲蒸气就由盒o既窿释放出o黎,热得我吖.而我地搭车返屋企时,都嗅到香味,觉得应该好好食. 返到屋企等到食饭时间喇,噢,啲o野冻晒,两个菜o既份量都唔多,炸鲮鱼球只有五粒,但新奇地畀沙律酱我o地蘸,试吓先,我觉得唔系几配,鲮鱼味重但食到辣味,系胡椒粉太多?外层脆就已经唔脆喇,不过都仍暖暖地同都算弹牙,男友就话蘸沙律酱食都唔太差.然后食香茅猪扒,同样外层已经唔脆,香茅味极浓,肉质松软,唔错.最后o个两个油菜味道正常,不过真系太少喇.
而我地搭车返屋企时,都嗅到香味,觉得应该好好食.
返到屋企等到食饭时间喇,噢,啲o野冻晒,两个菜o既份量都唔多, 炸鲮鱼球只有五粒,但新奇地畀沙律酱我o地蘸,试吓先,我觉得唔系几配,鲮鱼味重但食到辣味,系胡椒粉太多?
然后食香茅猪扒, 同样外层已经唔脆,香茅味极浓,肉质松软,唔错. 最后o个两个油菜味道正常,不过真系太少喇.
味道分系3.5分