2017-11-25
放假朋友相约去行屏山文物径。以为见到既会系文物,草同牛,但原来元朗依家唔系想像中甘荒芜,文物径都整到好靓好干净。好多餐厅都好有名气,行过文物书室见对面有家以赛车为主题既餐厅,朋友睇完lunch menu 之后立即狗冲入去招牌直程就系一部车,甘抢眼行过路过一定唔会错过间铺外面,书室出面泊左老板部镇店之宝,人人行过都同部车影相非常吸睛!老板亦都好大方任影唔嬲,架车真系名副其实既车店长入到里面更见店主系车痴,成间cafe 以赛车为主题,座椅系赛车座椅,坐得好舒服,仲真系可以较高较低!玻璃枱下有车軚,其他装饰都以赛车为主。 好少见到男仔黎到都不停甘selfie 啰因为行到好攰又饿,坐低立即order 野!我地叫左2个lunch set +一份ribs首先黎既系餐汤+餐包餐包黎既竟然系牛角包!好惊喜,要知道lunch set 好多时只系有一个圆形餐包,食到牛角包真系好惊喜!牛角包外面少少脆,入面软林林,我觉得点埋汤食会正d!餐汤:薯仔海鲜白汤我想讲个餐汤好足料,完全超出lumch set 既水准! 食得出用好多薯仔打出黎,好足料,而且入面好多蚬,估唔到一个餐汤都做到甘有水准!主菜:烧猪鞍扒上到台
招牌直程就系一部车,甘抢眼行过路过一定唔会错过
因为行到好攰又饿,坐低立即order 野!
我地叫左2个lunch set +一份ribs
首先黎既系餐汤+餐包
餐汤:薯仔海鲜白汤
主菜:烧猪鞍扒
上到台已经好香。黎到好惊因为份量好多!块扒都几大份!烧猪鞍扒配以苹果蓉汁,味道偏甜,再加上有块烧菠萝,无谂过原来又几夹wor! 猪鞍扒烧到好香,我最钟意食边位因为烧到d 肥肉位好脆,d 肉汁喷晒出黎。 成块扒都好juicy, 一d 都唔干,好香!
入面仲系粉粉地色,绝对熟但又无overcook, 抵赞!
配菜薯条都系新鲜炸起,厚切!我全部清晒!
烧鸡半只
黎到又吓左一跳,哗,半只都甘大只,份量又甘多!烧鸡本身无咩调味,只有d迷迭香,盐巴,虽然有少少雪藏味,但整体鸡肉都非常滑,好juicy, 唔会干真真,师傅烧得好!
一直好惊既原因系因为我地好肚饿怕唔够食,所以叫多份ribs. 所以d lunch set 黎到时我地已经好惊。。。。
ribs黎到时我地都好惊因为贯彻之前作风都系好大份而份ribs烧得好林,好易咬开,烧汁味道岩岩好唔会太咸!最后,虽然大份既关系,我地竟然可以全部食物清晒!代价就系晚餐都唔使食!
加10 蚊要左野饮,消下滞都要。。 但估唔到系柠檬茶都有个壶另上,好感觉到店主既用心想做到最好
估唔到屏山有间甘出色既cafe, 无论系装修,环境,食物质数都好出色!真系不禁讲句
店主识食识啖!行完山黎食一流!因为d 野食真系好大份呀!!!!!