2019-10-31 209 浏览
今晚同男朋友👫庆祝生日, 千拣万拣终于俾我揾到呢间位于铜锣湾百乐中心的心之食堂 Love Café ♥️。因为担心walk in 会人多要等位, 所以我早早就已经book定枱, 一到埗就可以食野! 🤤 大概7点钟左右已经4-5枱客人, 都几旺场。一坐低, 店员就俾左一部ipad我地点餐, 简单方便快捷, 唔错! 我地总共点左4款食物, 2杯饮品。食物质素唔错, 环境清幽, 值得推荐!心之火焰铁板牛柳串🔥 ($88 /2串)呢道菜好似好受欢迎, 因为我见隔离枱都有点呢个XD。上菜时已将牛柳串插在菠萝上固定好, 然后待店员淋上火焰🔥, 成条牛柳串就烧起上黎, 名符其实的串烧XD 成个过程拍片一流, 好吸睛! 不过烧的时间好短, 大概只有10秒左右, 烧完就可以起筷了!!! 牛柳粒唔会韧, 食到有微微的黑椒味道, 唔错! 不过份量有d少,性价比一般🤭心之蛋卷 ($78)好好食! 真心推介!!! 心之蛋卷入面好足料, 有三文鱼, 芝士, 蟹子, 沙律酱等等, 配搭得好好, 食落口感丰富, 每一啖除左蛋香之外, 仲食到入面的馅料, 唔会一边多一边少。另外, 蛋皮的面头仲用在茄汁画左个心心, 符合今

心之火焰铁板牛柳串🔥 ($88 /2串)
心之火焰铁板牛柳串

心之蛋卷 ($78)
心之蛋卷

好好食! 真心推介!!! 心之蛋卷入面好足料, 有三文鱼, 芝士, 蟹子, 沙律酱等等, 配搭得好好, 食落口感丰富, 每一啖除左蛋香之外, 仲食到入面的馅料, 唔会一边多一边少。另外, 蛋皮的面头仲用在茄汁画左个心心, 符合今晚的主题!

邪恶包 ($38)
邪恶包

听个名好似好邪恶咁, 所以我同男朋友只点左一客, share食, 好似无咁邪恶 😈 原来邪恶包即系用紫菜包住两个带子, 带子中间夹住一块煎好左的鹅肝, 系鹅肝! 真系几邪恶🤤 店员用左个心型碗装住, 我好中意! 带子好厚, 食落去好鲜甜, 一D雪味都无! 鹅肝的味道好香, 好正! 不过我觉得鹅的油香味有少少抢左带子的鲜味。另外可能我放左一阵先食, 外面包住的紫菜变软左少少, 不过都OK既。

烧鲔鱼饭 ($68)
烧鲔鱼饭

因为男朋友好中意食鱼🐟, 所以特登点左个烧鲔鱼饭俾佢, 其实我就好惊lur骨的, 所以唔太中意食鱼。不过佢食左两啖之后话条鱼好食, 叫我试下, 咁我就即管试试啦… 点知呢条鱼真系几好味, 唔会腥, 而且鲔鱼的味道好香好浓郁。另外, 个饭都系♥️型架! 上面铺左饭素, 唯一美中不足的就是饭偏干偏硬, 不过整体唔错!

🐸青蛙王子 ($58)
青蛙王子

点呢杯的原因系觉得佢个名几有创意, 其实佢系忌廉梳打配抹茶雪糕🍦🤤成杯饮品都系绿色的, 好得意! 忌廉梳打唔会太甜, 佢同抹茶雪糕吁味道都几夹。

忌廉沟鲜奶 ($38)
忌廉沟鲜奶

男朋友点的饮品, 我本身仲以为系罐装果款忌廉沟鲜奶, 原来唔系 XD
庆祝纪念
生日