2017-10-13
上回细佬生日,就试咗深水埗嘅「堤诺比萨」,感觉唔错,今次轮到细妹生日饭,都揾番啲食薄饼嘅小店,结果摷到间「男人厨房」。依家出街食饭喺稳阵嘅做法,但当小弟打去订枱时,接电话嘅店员好似有种错愕嘅反应,去到就知点解。依晚喺星期五,到达餐厅时应喺食饭嘅高时段,但全间餐厅只得几枱客,有啲冷清嘅感觉,亦明白点解订枱对佢哋嚟讲喺几罕有嘅事情。全餐厅格局一字长形,以白色为主调,装修简约,无太多花巧装饰,只喺一边有幅「草墙」及有少少绘画。餐厅尾嘅水吧已成为杂架摊,正正反映出普遍男人不修边幅嘅性情,哈哈!贯彻男人嘅「浪漫」,餐牌就简单以A4色纸印上菜式名,无咩粉饰。绿色嘅散点餐牌,印有沙律、小食、必食推介、甜点及意粉 / 焗饭5大类。红色嘅散点餐牌喺薄饼类,选择唔少,数一数有成12款,仲分为7”、11”、14”唔同大细供选择。不过,有一点好唔明,只有意粉 / 焗饭类有加配优惠,就连点必食推介或薄饼都无提供,其后所点嘅经典朱古力就证实呢点。橙啡色嘅餐牌喺精选晚餐系列,共有8款,包餐汤、蒜蓉包及餐饮,定价由$78-$288,相距都几大,亦提供其他升级或加配选择。一来嚟到主打想试薄饼,二来精选晚餐款式唔太多啱
喺点意粉时嘅加配特饮,奶水比较淡口,而且,好少红豆,两三啖就无晒,啲豆亦有啲煲得未够透。
细佬点咗杯朱古力,睇佢有几经典,佢话大就够晒大杯,不过,味道真喺好普通,只喺茶记嘅出品水平而已。
人多点个拼盘就最好,样样有啲可以试多啲款式,包括芝士焗薯条、洋葱圈、水牛城鸡翼、焦糖鸡翼。份量几足,而且,整体味道唔错,薯条脆而不腻,洋葱圈香口带爽,水牛城鸡翼香辣惹味,焦糖鸡翼甜甜哋带焦香。
碟宽条面睇嚟焗得不俗,个面条底做得有咬口,个白汁亦调校得香滑,不过,啲海鲜料就好失色,有啲墨鱼仔、虾粒同蚬肉,但大部份都喺碎湿湿,鲜味欠奉。
碟德国肠喺必食推介嘅选项,所以,自不然甚有期望。碟上共有3款肠,名字就无乜考究,不过,其中一款应该喺蛇饼形嘅柏林肉肠,并伴有酸椰菜丝及酸青瓜。老实讲,啲肠嘅味道本身唔太突出,最大问题喺煎得比较干,故此口感都较为韧口,感觉麻麻。
顾命思义,就喺鸳鸯薄饼,不过,就唔喺自选两款口味,而喺指定嘅两组配搭。专登拣最大嘅14",果然好有睇头,一边喺莫沙里拉芝士、鲜蕃茄、时令蔬果、鸡肉、辣肉肠加辣椒汁,肉4落颇惹味,亦唔喺好辣;另一边喺芝士、羊奶芝士、松子仁、干蕃茄、蘑菇,虽然全素,但酸香好食,尤其有小弟喜爱嘅干蕃茄,茄味超浓。至于个饼底,焗得香脆,好食,要挑剔就喺整体落料偏少。