2024-05-12 8879 浏览
好耐冇食长脚蟹,几间港式大酒楼都试过,今次再嚟海港集团旗下海港荟。环境都算舒适,算系有海景view, 虽然天黑之后玻璃反光睇唔到出面。😆1️⃣清酒蒸阿拉斯加长脚蟹:蟹肉鲜嫩多汁,搭配清酒更加带出蟹肉鲜味,咬落去啖啖肉好满足。不过大家记得要提前预订时留蟹。🌟🌟🌟🌟🌟2️⃣一口豆腐:外层炸得金黄酥脆,豆腐内部柔软细嫩,口感极为顺滑,送酒一流。👍🏼👍🏼👍🏼3️⃣椒盐鲍鱼:呢道菜系我平时去西贡或者三圣邨海鲜舖好钟意点嘅,见到有就点嚟试吓。鲍鱼肉质鲜嫩,口感弹牙,搭配椒盐的香辣味道,使得整道菜更加提升。👍🏼👍🏼👍🏼4️⃣呠酒焗桶蚝:蚝肉鲜嫩多汁,搭配呠酒的酱料,整道菜更加有镬气风味。👍🏼👍🏼👍🏼5️⃣爵士汤:都算好足料,有齐鲍鱼螺片花胶等等,汤的口感浓郁,充满层次感,每一口都能品尝到不同的食材风味。👍🏼👍🏼👍🏼6️⃣素鹅:纯粹谂住叫个香口野𩠌下走,点知佢同上海餐厅嘅素鹅完全唔系𠮶回事,系就系好脆口,不过呢种炸皮有啲食唔惯😅😅。见到之前啲评语都系话服务唔好,今次同屋企人嚟都有啲担心遇到𠮶个奇怪店员,好好彩服务都正常,喺尖沙咀呢个地段呢个价位,食物质素都算唔错。

阿拉斯加长脚蟹
一口炸豆腐