2018-06-26
第一篇食评就决定奉献比呢间café,哈哈。虽然唔算系非常好食,但都系可以encore嘅。星期六晚大约七点半上到去,前面有两个人等紧位,都唔算好多人。不过剩番靠窗嘅一列台,类似bar台咁,望住楼下砵兰街街景,尚可接受。至于里面装修就非常靓,有啲似近年大陆嘅网红café嘅感觉。食物方面,选择唔算好多,Pizza、意粉、小食都各有几款咁,贵精不贵多。而最吸引嘅,其实系佢嘅潜艇包。一嚟比较特别,较少地方有;二嚟都真系好食嘅。当晚叫咗个炸软壳蟹牛油果包($88),包本身应该系有焗过,所以热热地,而且有少少松脆。至于炸软壳蟹就不过不失,唔会好油。但比较失色系牛油果唔多,味道唔浓,如果可以多啲就更完美。而随包附送嘅炸薯条系粗薯条,而且亦热辣辣,份量亦唔少。意粉方面,叫咗蓝青口辣茄皇天使面($78),青口就急冻货色,正正常常咁。意粉微辣,蕃茄味亦略嫌唔够浓郁,两者都再浓啲会更好。甜品就叫咗苹果烟熏配日本蜜瓜梳乎厘($138),其实本身系冲住呢个而嚟,因为响ig见到有朋友嚟食,觉得好吸引。可能希望愈大,失望愈大啦,所以最后系觉得唔值嘅。虽然打开𠮶下会释放啲烟出嚟,视觉效果赢晒,但始终味道先系重点。梳乎厘
虽然打开𠮶下会释放啲烟出嚟,视觉效果赢晒,但始终味道先系重点。梳乎厘本身几松软,亦有蛋香,烟熏嘅香味亦好强,但系碟入面嘅生果系一。啲。都。唔。甜。讲紧嘅系蜜瓜、哈密瓜、火龙果、蓝莓同士多啤梨,全部无一样甜。所以如果大家真系想试,我建议试原味就ok。
仲叫咗杯草莓四季春($42),杯嘢饮似沙冰嘅质地(落单前店员有讲过),但系无乜茶味,而草莓呢,正如上面所讲,都系唔甜嘅。以$42嚟讲,绝对系overpriced。(其实嘢饮普遍嚟讲都偏贵,可能舖租贵啦。)