黎开荃湾做facial,做完刚好是午餐时间,就去左路德围揾野食。本来食鱼鱼鱼米线,但见隔离间「楼下冰室」有我最爱的番茄汤通粉就入左去食。打开menu发觉除左番茄汤通粉仲有我另一至爱瑞士鸡脾同瑞士鸡翼,仲要佢地系一个套餐,唔驶我散叫,正!我挣扎左好多耐,究竟配鸡脾定鸡全翼好但两款都同价! 师奶仔心态下,我选左大大只的招牌瑞士鸡脾!一黎个餐,我吓左吓!咁大份既!?碗通粉劲大碗同只鸡脾虽然系跟餐,但都系正常Size,完全无缩水!呢刻我就开始头痛我究竟食唔食得晒!先讲只鸡脾,D皮好嫩滑,唔会好似街边卖的甩皮鸡脾咁,而且肉质唔会好柴。但瑞士有些微咸左少少同有少少焦味,但味道都ok既。再讲个通粉,滑蛋不错,口感算系滑溜,只系熟左少少,如果再流身少少就perfect 。番茄浓汤底唔会太咸或太重味,算系浓得黎带点番茄本身的酸甜味,而且佢通粉用左我最爱的滑身通粉(最憎食有坑纹果只),而且煮得爽口弹牙,配上番茄汤及滑蛋就更加正!
,但见隔离间「楼下冰室」有我最爱的番茄汤通粉就入左去食。

但两款都同价! 师奶仔心态下,我选左大大只的招牌瑞士鸡脾!

番茄浓汤通粉套餐($46)

招牌瑞士鸡脾

番茄浓汤通粉配牛奶滑蛋
番茄浓汤通粉套餐($46)
招牌瑞士鸡脾
番茄浓汤通粉配牛奶滑蛋