2022-08-09 56 浏览
同朋友系附近睇完戏,要食啲野医肚,行行下见到呢度装修几特别,于是就拣左呢间番茄18啦。呢度装饰几有趣,有港式风味,有啲戏院feel,又有啲茶座feel,仲有唔同灯箱,好似回到过去咁。其中最吸睛嘅灯箱就系呢个“番茄称王,瑞士称覇”,就系因为呢一句,我地决定拣又系王又系覇嘅野食分享下。墨鱼丸牛肉双拼蕃茄汤上海面。好大碗,上海面外貌似米线,但食落好弹牙。蕃茄汤底真系唔讲得笑,唔喺罐头蕃茄汤开水,而系好似用左几个蕃茄煲出来嘅浓汤咁,好杰身,好浓郁,食面前都要饮番两啖蕃茄汤先。墨鱼丸好弹牙,正。瑞士汁鸡髀配薯角,薯角系连皮炸嘅,啱啱炸起,热辣辣,少少咸,特别香脆可口。瑞士汁鸡髀好大只,微甜嘅瑞士汁非常入味,煮到鸡髀又甜又滑,真系连骨都想食埋呀。麻辣双色饺子,有白菜猪肉同粟米猪肉,辣味几重,饺子皮薄足料,好醒胃。令我最有惊喜嘅系华田脆脆,平时出边饮冻华田,好多时都俾啲冰沟淡左,味道会越饮越淡,但呢度就唔会,由开头都尾,味道一样都好浓,加埋表面嘅华田脆脆,饮得好满足。呢餐“番茄称王,瑞士称覇”果然有番咁上下,抵食夹大件。

呢餐“番茄称王,瑞士称覇”果然有番咁上下,抵食夹大件。