2007-08-06
我从来不抗拒食快餐, 我不是蔡澜, 对麦记都几支持, 薯条系我至爱, 自命踢多几场波就可以燃烧掉反式脂肪。至于大家乐同大快活, 前者我只会食公司治(配料拣得好), 后者...... 冬天会食煲仔公仔面(如果有的话), that's all。不过, 昨晚却出人意表地去了大快活食野, 虽然唔系因为泳儿, 但都系因为佢卖广告而知道有蚬肉意粉。一食之下, 竟然同一d走中档路线的cafe有得挥。番茄说是来自欧洲, 其实除左甩左皮, 冇乜特别, 反而系蚬肉真系几鲜, 厨房仲因为怕镬而煮到好熟(成碟只系得一只冇开壳), 不过唔算太老, 加上意粉煮得刚刚好, 又多汁(虽然好似同d番茄无关), 系值得一试。其实系可以体谅下个厨, 你估以有限的成本, 可以加d香草、迷迭香(有日卢冠廷读做「迷失香」, 唔知阿黄宇诗定刘彩玉读「迷佚香」, 可怕! 其实系「秩」音)咩? 心思系唔够, 但我好欣赏大快活对质素控制, 比起大家乐认真, 唔知多唔多人有同感呢?