2019-02-28
今晚要加班, 放工之后同事提议一齐食埋晚饭先返屋企, 于是系公司附近试间越南野, 平时午餐少出街食, 同事话午巿有时黎食都唔错~ 入门口已经比d装修吸引到我, 墙两边挂左几幅画都几有艺术感觉, 估唔到食越南野会有呢d装修~坐低左之后墙上都有挂画, 但坐位有茶餐厅感觉, 不过系坐得舒服同好静既~ 餐牌里面都系同其他越南食巿差不多, 我地每人叫左一碗粉面再加左个菜同小食~同事叫左生牛肉汤河, 卖相好似唔错, 原来食落真系好好味, 汤底清得黎好有牛肉味道, 而牛肉都好滑身同切得好薄, 而且份量都几大, 之后决定大家share食~ 我叫左个鸡扒捞檬, 捞檬精髓来自个汁, 酸酸地好开胃, 鸡扒亦都好大块, 煎得好香脆~小食叫左个越式春卷, 热辣辣炸得好脆, 入面馅料有芋头丝, 红萝卜丝, 肉丝, 味道系好味而且唔会太咸, 而马拉盏炒通菜反而有点咸, 所以比晒同事食~