2020-02-22 159 浏览
半山嘅「Tram View Café」真系好有异国风情,英伦风吊灯、小火炉、木秋千等等嘅装饰都令我好似置身于外国,依度除左室内环境舒服好啱休息放空,外面嘅户外花园更加令人放松,大家可以同亲朋戚友于户外花园包场进行BBQ活动。店内已经系一个一流嘅影相打卡地方,但千祈唔好错过依度嘅最强卖点:近距离缆车风景,不时经过嘅缆车同室内慢活嘅环境真系互相衬托。依到仲有D香港精品卖,好得意好靓。冰滴咖啡,埃塞俄比亚G1西摩达,有SCA评分89分,使用佛手柑、白葡萄、无花果、黑朱古力冲制而成,咖啡味道浓厚芳香,当中带点甘甜味,回甘度长,入喉后依然残留到佢嘅味道,咖啡豆经新鲜炒制,豆味更充满果香,再加上人手泡制,依枝冰滴咖啡得来不易。Signature A,All Day Breakfast之一,包括有蘑菇火腿忌廉汤通粉、炸薯饼、茄汁豆、香肠、煎蛋、牛角包;蘑菇火腿忌廉汤通粉,蘑菇、火腿份量多,啖啖都食到有,忌廉汤味道浓郁,通粉唔会太腍、几有口感;炸薯饼炸得好香脆;茄汁豆酸甜解腻;香肠唔会太咸;煎蛋虽然睇落系全熟嘅,但中间嘅蛋黄晒,仲有蛋浆;牛角包口感酥脆内软,带有浸浸牛油味。Signature B,Al

Signature B,All Day Breakfast之一,包括有芝士火腿鸡丝奄列、多士、茄汁豆、青沙律、炸虾;芝士火腿鸡丝奄列,鸡蛋好滑,即叫即整嘅关系,芝士、火腿、鸡丝已经捞匀左一齐,所以啖啖都劲浓芝士味道;多士好香脆,唔驶搽牛油都够Jeng;茄汁豆配多士食都几夹;青沙律系无沙律酱提供,几健康;炸虾,类近天妇罗,口感脆口,虾肉弹牙。

法式大热狗配沙律,法包厚身烟韧,脆皮热狗肠带有黑椒味道就咁食都好好味,内里夹住左蔬菜、千岛酱,食落唔会觉得干身;沙律蔬菜款式多,仲有配日式和风芝麻酱,食落好清爽。

美式朱古力蛋糕,朱古力酱、朱古力蛋糕层层相隔、层次分明,朱古力酱味道香浓,朱古力球脆脆令软绵嘅朱古力蛋糕多一份脆度。

冻朱古力咖啡,朱古力味道唔算甜,咖啡味道依然突出,冰粒表面洒满可可粉,外型似美禄恐龙。

阿华田麦提沙脆麦乳酪,阿华田粉配上麦提沙,虽然会比较甜,但连埋酸酸嘅原味乳酪食,甜度中和,味道意想不到嘅好味,加上有麦片脆脆、葡萄干,口感就更加丰富。