2018-10-20
同朋友倾嚟倾去,谂咗好耐食啲乜。成日食中菜,东南亚菜,西餐等,都食到有啲厌。 所以我哋今次就试啲新嘢,喺香港冇几间咁既餐厅。佢地系食希腊菜。其实对希腊菜,都冇咩认识,只系知道佢哋有好多唔同嘅酱可以点。今次我哋反而无叫dip sample,叫咗羊肉串,(lamb souvlaki), pita bread, Santorini pasta。仲有一个好特别嘅Sanganaki cheese。竟然cheese都可以当系一个主菜,我哋就即管点嚟试下啦。首先我觉得最好食嘅,系𠮶个羊肉串,烧到啱啱好,好林, 无骚味,好容易入口。本身有附送pita bread嘅。我哋又觉得个pita bread好好食, 所以再追加多一份。够热,唔太油。另外我同朋友都一致认定𠮶Sanganaki cheese好食,虽然觉得有 少少咸。 旧芝士应该系成旧拎咗去炸,所以我哋食嘅时候系外脆内软。啲芝士好浓,同个意粉好夹。 我朋友就话觉得芝士咸咗少少,但系我自己可能重口味啦,我就觉得个芝左味道啱啱好。 如果你当主菜咁样食,其实好难先可以食晒全部,因为都有啲腻。 我哋都系三个一齐食先食得晒。Pasta就普普通通,一个肉酱意粉咁
Pasta就普普通通,一个肉酱意粉咁。无咩特别,可以唔洗试。